Vyše dva milióny moslimov začali hadždž - púť do Mekky

NETKY.SK • 22 September 2015, 15:14 • 2 min
Vyše dva milióny moslimov začali hadždž - púť do Mekky

MEKKA - Vyše dva milióny moslimov začali dnes v Saudskej Arábii prvé rituály v rámci každoročnej púte zvanej hadždž, na ktorej sa zúčastňujú ľudia z celého sveta.

slovakia

left justify in out

Pútnici smerujú do posvätného mesta Mekka, kde vykonávajú rad obradov a modlitieb zameraných na očistenie sa od hriechov minulosti.

 

Prichádzajúci pútnici krúžia okolo kvadratickej stavby Kába, ktorá je ústrednou svätyňou moslimov. Zbavujú sa pritom symbolov svetského materializmu a dosahujú stav známy ako ihrám.

 

Ženy vtedy nepoužívajú mejkap ani parfumy a nosia voľné oblečenie a prikrývky hlavy, kým muži majú na sebe bezšvové biele plachty symbolizujúce rovnosť ľudí pred bohom, a to bez ohľadu na bohatstvo, rasu či spoločenské postavenie.

 

Učenie islamu vyžaduje od každého fyzicky zdatného moslima uskutočniť hadždž raz za život. Pútnici začínajú hadždž v Mekke, následne sa presúvajú do neďalekého stanového mesta Miná.

 

Hadždž vrcholí sviatkom obetovania Íd al-adhá, počas ktorého sa ľudia modlia a obetujú rôzne zvieratá.

 

Ide o jedno z najväčších zhromaždení ľudí usporadúvaných vo svete. Snaha zvládnuť nápor pútnikov viedla Saudskú Arábiu k zavedeniu kvót, ktoré presne stanovujú, koľko moslimov môže tá-ktorá krajina na púť vyslať.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona