Vyše 900-tisíc eur dostane 12 škôl na podporu medzinárodnej spolupráce

NETKY.SK • 14 December 2015, 07:55 • 2 min
Vyše 900-tisíc eur dostane 12 škôl na podporu medzinárodnej spolupráce

BRATISLAVA – Viac ako 900.000 eur z grantov krajín Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a zo štátneho rozpočtu dostane 12 slovenských stredných a vysokých škôl. Určené sú na podporu medzinárodnej spolupráce s krajinami EHP, na základe poslednej výzvy Štipendijného programu EHP Slovensko spravovaného neziskovou organizáciou - Slovenská akademická informačná agentúra (SAIA). TASR o tom informovala administrátorka programu Žofia Gulášová.

slovakia

left justify in out

"Najviac partnerov bolo z Nórska (17). Finančný príspevok získali tri gymnáziá a deväť vysokých škôl zo šiestich samosprávnych krajov. Z Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja neboli predložené žiadne projektové žiadosti," priblížila Gulášová. Podporené projekty získajú celkovo 945.375 eur. Z toho projekty stredných škôl 170.612 eur a projekty vysokých škôl 774.763 eur. "Všetci schválení žiadatelia musia do projektov vložiť vlastné finančné prostriedky vo výške 10 percent z celkového rozpočtu," vysvetlila Gulášová.

 

Očakáva, že do rozbiehajúcich sa projektov sa postupne zapojí zo slovenskej strany viac ako 100 študentov, 20 doktorandov a 63 učiteľov a z partnerských organizácií v Nórsku a na Islande 99 študentov, 18 doktorandov a 58 učiteľov. "Vytvorených by malo byť viac ako 13 nových učebných metód i pomôcok a pripravených alebo publikovaných 25 spoločných článkov," podotkla administrátorka programu.

 

Tematicky sa projekty vysokých škôl zameriavajú na rôzne oblasti, od prírodných vied cez politológiu, umenie až po vzdelávanie sociálnych a pedagogických pracovníkov. Projekty stredných škôl sú zamerané najmä na environmentálne a kultúrne témy, ako aj rozvíjanie jazykových schopností študentov.

 

Projekty s partnerskými školami z Nórska a Islandu sa začali realizovať na jeseň a budú ukončené najneskôr v auguste 2016. V rámci druhej výzvy na podporu inštitucionálnej spolupráce zo Štipendijného programu EHP Slovensko predložilo projekty päť slovenských stredných škôl s piatimi zahraničnými partnermi a 15 slovenských vysokých škôl s 20 zahraničnými partnermi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies