Vyše 90 percent zo zničených budov v Mariupole bolo obytných

NETKY.SK • 22 Apríl 2022, 16:00 • 2 min
Vyše 90 percent zo zničených budov v Mariupole bolo obytných

KYJEV - Satelitné údaje naznačujú, že od začiatku ruskej invázie bolo v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol vážne poškodených až 45 percent celkovej zastavanej plochy. Vyše 90 percent zo zničených alebo poškodených budov bolo pritom obytných. V piatok o tom informoval britský týždenník The Economist, ktorý analyzoval škody v meste pomocou satelitnej technológie.

slovakia

left justify in out

„Presný počet obetí v Mariupole nie je známy, pretože novinári a humanitárni pracovníci nemôžu bezpečne vstúpiť do mesta. Naopak, zničené budovy sú viditeľné až z vesmíru," uviedol týždenník.

 

Na vytvorenie odhadu deštrukcie mesta novinári použili voľne dostupné údaje zo satelitného radaru Sentinel-1 so syntetickou apertúrou (SAR). Tento radar bol vyslaný do vesmíru v rámci programu pre diaľkový výskum Zeme s názvom Copernicus, ktorý koordinuje Európska vesmírna agentúra.

 

img

 

The Economist vysvetlil, že technológia SAR odráža mikrovlny od zemského povrchu a meria „echo" odrazenej energie. Pre zvýšenie presnosti merania novinári použili celkovo tri snímky. Na otestovanie tejto metódy použili mapu časti Mariupola, ktorú zostavili odborníci zo satelitného centra Organizácie Spojených národov (OSN). Tí zaznamenali miesta, kde bolo možné vizuálne identifikovať zničenie. Na základe údajov SAR z polovice marca ich nový model označil ako poškodených až 92 percent oblastí, ktoré ako poškodené označila aj OSN.

 

img

 

„Aplikovanie tohto modelu na celý Mariupol s použitím údajov zo 17. apríla prinieslo pochmúrne výsledky. Od začiatku marca sa podiel mesta, ktorý bol vážne poškodený, zvýšil v priemere o 0,8 percentuálneho bodu za deň. Teraz je to 45 percent, čo predstavuje približne 20.000 budov v celom meste. Najviac zasiahnuté sú priemyselné lokality, ako napríklad oceliarne (Azovstaľ). Avšak čo sa týka absolútnych čísiel, viac ako 90 percent poškodených budov bolo obytných," uviedol The Economist s tým, že pravdepodobne najmenej tretina obyvateľov Mariupola už nemá domov, do ktorého by sa mohla vrátiť.

 

img

 

Britský týždenník v článku ďalej napísal, že ak „ruská armáda zaútočí na celú oblasť Donbasu spôsobom, akým zaútočila na Mariupol, po skončení bojov už nebude čo oslobodzovať".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona