Vyše 400 spisovateľov podpísalo petíciu proti Donaldovi Trumpovi

NETKY.SK • 25 Máj 2016, 10:44 • 2 min
Vyše 400 spisovateľov podpísalo petíciu proti Donaldovi Trumpovi

WASHINGTON - Viac ako 400 spisovateľov podpísalo petíciu proti pravdepodobnému prezidentskému kandidátovi amerických republikánov Donaldovi Trumpovi. Medzi jej iniciátormi je aj jeden z najúspešnejších súčasných autorov bestsellerov Stephen King, informoval denník New York Times.

slovakia

left justify in out

Spisovatelia podpísaní pod internetovou petíciou, ktorú zverejnili v utorok, vyjadrujú nesúhlas s prezidentskou kandidatúrou Trumpa, ktorý podľa nich podnecuje najtemnejšie stránky americkej spoločnosti.

 

"Vzostup politického kandidáta, ktorý sa zámerne dovoláva najelementárnejších a najnásilnejších zložiek spoločnosti, ktorý podnecuje agresivitu medzi svojimi stúpencami, umlčiava krikom oponentov, zastrašuje tých, ktorí s ním nesúhlasia, a očierňuje ženy a menšiny, vyžaduje od každého z nás okamžitú a energickú odpoveď," uvádza sa v otvorenom sprievodnom liste k petícii.

 

V zozname 450 iniciátorov sú okrem Stephena Kinga aj ďalší známi americkí spisovatelia, ako napríklad David Eggers, Amy Tanová, Junot Díaz a Cheryl Strayedová. V priebehu prvých hodín od spustenia petície na literárnej stránke Lithub sa počet signatárov - aj vďaka kampani na sociálnych sieťach - zvýšil na viac ako 1000.

 

Autori v liste vyjadrujú obavy z toho, že sa Spojené štáty kvôli Trumpovi vracajú späť do svojej temnej minulosti a varujú, že diktátorské režimy často vznikajú na podklade "manipulácie, rozdelenia, demagógie a lží."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies