Vyše 32-tisíc domácností v Prahe-Dejviciach je odkázaných na vodu z cisterien

NETKY.SK • 25 Máj 2015, 12:11 • 2 min
Vyše 32-tisíc domácností v Prahe-Dejviciach je odkázaných na vodu z cisterien

PRAHA - Vyše 32.000 domácností v českej metropole Praha zostane bez pitnej vody najmenej do stredy; od nedele majú k dispozícii vodu v cisternách. Českej televízii to dnes potvrdil generálny riaditeľ Pražských vodovodov a kanalizácií (PVK) Petr Mrkos. Voda z vodojemu Andělka, ktorý zásobuje postihnuté štvrte Dejvice a Bubeneč, je kontaminovaná koliformnými baktériami a nie je pitná ani po prevarení.

slovakia

left justify in out

Lekársku pomoc od sobotňajšej noci vyhľadali so zažívacími problémami a hnačkami desiatky ľudí, podľa spravodajského serveru iDNES.cz ich záchranka dopravila 150 do nemocníc v Prahe-Střešoviciach a Motole, ďalším radili dispečeri po telefóne. Testy potvrdili kontamináciu vody.

 

Generálny riaditeľ PVK uviedol, že vodárne v nedeľu aj počas noci na dnes preplachovali vodovodnú sieť a zvýšili chlórovanie v postihnutom vodojeme, v čom budú pokračovať. Česká televízia upozornila, že v postihnutej oblasti mali napriek varovaniu, že voda nie je pitná, otvorené niektoré reštaurácie.

 

Zástupca starostu Prahy 6 pre školstvo Jan Lacina v nedeľu oznámil, že školám a škôlkam odporúčajú poskytovať deťom studenú stravu, prípadne variť z vody dodanej v cisternách. Toto odporúčanie sa vzťahuje aj na zariadenia pre seniorov a dlhodobo chorých a Vysokú školu chemicko-technologickú, ktorá má v Dejviciach svoje sídlo.

 

Radnica Prahy 6 sa súčasnou krízou zaoberá - na dnešné popoludnie zvolal starosta krízový štáb.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona