Vyše 120 krajín schválilo dohodu o zákaze jadrových zbraní

NETKY.SK • 7 Júl 2017, 18:54 • 2 min
Vyše 120 krajín schválilo dohodu o zákaze jadrových zbraní

NEW YORK - Viac ako 120 krajín sveta schválilo dnes vôbec prvú globálnu dohodu o zákaze jadrových zbraní. Stalo sa tak na záver konferencie v sídle OSN v New Yorku, ktorú bojkotovali všetky jadrové mocnosti.

slovakia

left justify in out

Za prijatie dohody hlasovalo 122 spomedzi 192-členských štátov OSN. Holandsko bolo proti a Singapur sa zdržal hlasovania, informovala agentúra AP.

 

Schválená Dohoda o zákaze jadrových zbraní má desať strán a je výsledkom niekoľkomesačných rokovaní. Podľa kostarickej diplomatky Elayne Whyteovej-Gómezovej, ktorá tohtotýždňovej konferencii OSN predsedala, ide o prvú multilaterálnu dohodu o jadrovom odzbrojení za uplynulých vyše 20 rokov.

 

"Svet čakal na túto právnu úpravu 70 rokov," povedala Whyteová-Gómezova s odkazom na prvé použitie atómových bômb v Hirošime a Nagasaki v roku 1945.

 

Možnosť podpísať dohodu dostanú všetky členské štáty OSN počas septembrového otvorenia 72. zasadnutia Valného zhromaždenia svetovej organizácie v New Yorku, napísal denník New York Times.

 

Tohtotýždňovú konferenciu však bojkotovalo všetkých deväť štátov sveta, ktoré disponujú jadrovým zbrojným arzenálom. Spojené štáty a ďalší kritici označili snahy o dosiahnutie dohody tohto druhu za nerealistické a neúčinné. Stúpenci dohody naopak dúfajú, že sa k nej postupne - pod rastúcim tlakom verejnosti - pridajú aj jadrové mocnosti.

 

Dohoda zavádzajúca kategorický zákaz jadrových zbraní vstúpi do platnosti, keď ju ratifikuje najmenej 50 krajín sveta, čo by sa podľa očakávaní malo stať v priebehu najbližších mesiacov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona