Vyše 100 roľníkov v Thajsku chce obetovať pre uviaznutých chlapcov úrodu

NETKY.SK • 3 Júl 2018, 17:47 • 2 min
Vyše 100 roľníkov v Thajsku chce obetovať pre uviaznutých chlapcov úrodu

MAE SAI - Viac ako 100 roľníkov v severnom Thajsku súhlasilo s tým, že obetujú vlastnú úrodu, aby zachránili miestny futbalový tím uviaznutý už desiaty deň v jaskyni. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Roľníci v provincii Čiang Rai, ležiacej približne 1000 kilometrov od Bangkoku neďaleko hraníc s Mjanmarskom, súhlasili, že dovolia záchranárom, aby nechali odtiecť záplavovú vodu na ich pozemky.

 

"Sme ochotní nechať zaplaviť našu úrodu vodou, ak to pomôže záchrane všetkých 13 členov futbalového tímu," uviedol zástupca roľníkov. Týka sa to poľnohospodárskej pôdy s rozlohou približne 2,2 kilometrov štvorcových. Väčšinou ide o ryžové polia.

 

Podľa guvernéra provincie Čiang Rai musí voda z jaskyne odtiecť, kým z nej futbalový tím vyvedú. Thajský minister vnútra Anupong Paojinda však v utorok upozornil, že na nasledujúce dni hlásia v oblasti lejaky, čo znamená, že sa tínedžeri budú možno musieť naučiť potápať a takýmto spôsobom sa dostať z jaskyne.

 

Pátranie po 12 mladistvých vo veku od 11 do 16 rokov a ich 25-ročnom trénerovi prebiehalo vo vnútri jaskynného komplexu Tcham Luang Nang Non v provincii Čiang Rai od 23. júna.

 

Okrem potápačov thajského vojenského námorníctva sa do pátrania zapojili aj záchranári americkej armády aj tímy z Austrálie. Pomáhali im aj britskí jaskynní potápači, čínski experti a niekoľko ďalších skupín dobrovoľníkov z rôznych krajín sveta.

 

Skupinu našli po desiatich dňoch v pondelok britskí potápači približne štyri kilometre od východu z jaskyne.

 

Chlapci sú spolu s trénerom podľa úradov väčšinou v stabilizovanom zdravotnom stave a dostali potraviny v tekutej forme s vysokým obsahom bielkovín.

 

Skupina mladých futbalistov sa s trénerom vydala na prieskum jaskyne, pričom si so sebou vzali baterky na svietenie a jedlo. V dôsledku silného dažďa ich však v podzemí prekvapili náhle záplavy, ktoré im znemožnili dostať sa von.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies