Vyše 100 krajín prisľúbilo neblokovať rezolúcie proti krutostiam

NETKY.SK • 24 Október 2015, 07:00 • 2 min
Vyše 100 krajín prisľúbilo neblokovať rezolúcie proti krutostiam

NEW YORK - Zástupcovia 102 členských štátov OSN podpísali "kódex správania sa", v ktorom sľubujú, že nebudú hlasovať proti rezolúciám Bezpečnostnej rady zameraným proti páchaniu genocídy, zločinov proti ľudskosti alebo vojnových zločinov.

slovakia

left justify in out

O iniciatíve spustenej v predvečer dnešného 70. výročia vzniku OSN informuje agentúra AP. Právne nezáväzný kódex predstavila lichtenštajnská ministerka zahraničných vecí Aurelia Fricková, ktorá ho označila za "katalyzátor pre kultúru nulovej tolerancie voči krutým zločinom v (Bezpečnostnej) rade". Dokument by mal zároveň prispieť k politickej zodpovednosti vo vzťahu medzi Bezpečnostnou radou a ostatnými členmi OSN.

 

Predmetná iniciatíva podľa AP odráža rastúce obavy členov OSN z moci sústredenej v rukách piatich stálych členov Bezpečnostnej rady s právom veta - Británie, Číny, Francúzska, Ruska a Spojených štátov. Kódex podporili spomedzi nich len Británia a Francúzsko, zatiaľ čo Rusko dalo jasne najavo svoj odpor voči akýmkoľvek snahám obmedziť možnosti vetovania rozhodnutí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona