Výrok tohto muža sa zachoval tisícročia, pretože je neskutočný!

NETKY.SK • 7 September 2021, 07:09 • 2 min
Výrok tohto muža sa zachoval tisícročia, pretože je neskutočný!

Jeho výrok, ktorý pôsobí až neuveriteľne bláznivo, nikdy nezmizne zo sveta. Je natoľko výrazný, že ovplyvnil viaceré piesne.

slovakia

left justify in out

Žil skutočne dávno, ešte v dobe, keď ľudstvo väčšinou dýchalo v strachu pred okolitými krajinami a chopiť sa meča bola nielen povinnosť, ale aj česť. Do neľahkého času sa narodil muž menom Habakuk a Boh ho určil ako súčasť Izraelského ľudu. Navyše mu na chrbte pristála ako sto kameňov ťažká a veru aj nevďačná úloha, pretože kto niečo také vykonával, bol nanajvýš neobľúbený. Jeho poslaním bolo prorokovať a čo mu Boh vkladal do úst, sa nepáčilo ani jemu samému.

 

img

 

Malý prorok
Habakuk na prvý dojem nevyvoláva ani zďaleka úžas a človek pri počutí jeho mena nerozžiari tvár poznaním. On nepatril k legendárnej skupine prorokov, ktorí sa pokladajú za veľkých, naopak, prischlo mu prídavné meno malý. V Biblii sa jeho príbeh, či skôr akýsi úsek cesty, po ktorej kráčal, zmestil do troch krátkych kapitol, a tak sa ľahko stáva, že aj dobrému pozorovateľovi či znalcovi Knihy kníh, akosi posolstvo utečie pomedzi prsty.

 

img

 

Jedna výčitka za druhou
Habakuk začína rozpravu výčitkou, a nie jednou, ale hneď niekoľkými. Smeruje ich k Bohu, tvorcovi všetkého, ktorý by predsa mal byť viditeľný a cítiteľný, alebo nie? Ak je skutočný a je naozaj všemohúci a milujúci, potom by jediným žmurknutím mohol zotrieť nespravodlivosť, potešiť zúfalé duše a vynahradiť nenávisť nekonečným dobrom.

 

Možno vás zaujme: O tom, ako vyzerá skutočná viera v Boha

 

Chýr o ňom je veľký, nesie sa naprieč generáciami, ale akosi sa zdá, že je ďaleký a ľudia ho buď nezaujímajú, alebo sa jednoducho len prizerá a nevyužíva moc, ktorú má k dispozícii. „Pričisté sú Tvoje oči, aby sa dívali na zlo, Ty nemôžeš hľadieť na trápenie! Prečo hľadíš na neverných a mlčíš, keď nešľachetník pohlcuje spravodlivejšieho, ako je sám?" pýtal sa Habakuk a jeho otázka nebola ani trochu nepatričná. Veď len vylial úprimnosť, dopytoval sa na dôvod. Boh mu oznámil, že proti vyvolenému ľudu postaví národ Chaldejcov,  že sa priženú zlé, ukrutné dni, v ktorých bude chýbať pokoj. Prorok teda chcel odpoveď a aj sa jej dočkal, hoc možno v inej podobe, než v akú dúfal.

 

img

 

Z viery
Stvoriteľ mu opisoval, čo sa udeje a odtajnil pred ním záležitosti, ktoré sa Mu nepáčia. Vravel, že je beda tomu, kto sa obracia k modle a kto si myslí, že nájde záchranu v nejakom predmete vytesanom z dreva. Koniec-koncov je neživý, tak nemožno ani len pomyslieť, že niečo zmôže. Nešetril slovami a dal najavo, že zem je plná nepekného, avšak človek spravodlivý bude žiť z viery. A v tom, v jednoduchej myšlienke, spočíva tajomstvo, pretože na zlo sa dá výstižne odpovedať len vierou.

 

Aj keby
Habakuk si to uprostred dialógu uvedomil, a aj keď isté otázky nemávajú konca, prehlásil vyznanie hodné muža silnej a nezničiteľnej viery.

 

„Hoci figovník nekvitne, ovocia niet na viničoch a sklame úroda olív, polia nedodajú potravu, ulúpené sú ovce z košiara a dobytka nieto v stajniach, ja radovať sa v Hospodinovi budem a jasať v Bohu mojej spásy," nehanbil sa povedať Habakuk.

 

Prečítajte si: Dejiny vyvoleného ľudu: Mesiáš, ktorý zmenil celý svet


On to pochopil. Vedel, že nie je nesprávne občas pochybovať, ale v najväčšom zmätku je aj tak najlepšie obrátiť sa k Bohu. Uvedomil si, že dôležité je nielen rozprávať a v otvorenosti nič nevynechať v modlitbe, ale aj čakať, ako sa prejaví Boh. A uveril, že iba viera je liek a len v nej je ukrytý život.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies