Výročie Sviečkovej manifestácie si prišlo pripomenúť asi 150 ľudí

NETKY.SK • 26 Marec 2012, 06:42 • 2 min
Výročie Sviečkovej manifestácie si prišlo pripomenúť asi 150 ľudí

Výročie Sviečkovej manifestácie si prišlo pripomenúť asi 150 ľudí - Politika Výročie Sviečkovej manifestácie dnes na Hviezdoslavovo námestie v Bratislave priviedlo asi 150 ľudí. Na rovnakom námestí sa pred 24 rokmi stretli tisícky ľudí, ktorí so sviečkami

slovakia

left justify in out

img

Výročie Sviečkovej manifestácie dnes na Hviezdoslavovo námestie v Bratislave priviedlo asi 150 ľudí. Na rovnakom námestí sa pred 24 rokmi stretli tisícky ľudí, ktorí so sviečkami v rukách volali po dodržiavaní občianskych a náboženských práv.
      Tohtoročné oslavy výročia Sviečkovej manifestácie sa začali o 15.00 h koncertom skupiny Komajota. Po koncerte sa zhromaždeným z pódia prihovoril jeden z organizátorov manifestácie Ján Čarnogurský, bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský a predseda KDH Ján Figeľ. Významná poľská lekárka a osobná priateľka pápeža Jána Pavla II. Wanda Półtawska, ktorá sa mala na podujatí zúčastniť, nakoniec zo zdravotných dôvodov neprišla.
      Podľa Čarnogurského bola Sviečková manifestácia vstupenkou Slovenska do súčasnej slobodnej Európy. "Keď sa v súčasnej dobe pýtajú v Európe, čo urobila vaša krajina pre zjednotenie Európy a pád komunizmu, tak môžeme povedať Sviečková manifestácia," uviedol pre TASR. Navyše podľa neho táto historická udalosť spája Slovensko a nie je kontroverzná. "Všetci sa buď hlásia k jej odkazu alebo minimálne nie sú proti. V tom zmysle plní zjednocujúcu úlohu Slovenska," podčiarkol.
      "Chodievame sem každý rok, lebo skutočne Sviečková manifestácia bola vzácnou chvíľou a nesmierne si vážime obetavosť tých ľudí, ktorí ju zorganizovali. Máme tu aj vnúčatá a sme radi, že ich môžeme zapojiť a prežiť to spolu ako rodina," povedala Bratislavčanka Eta, ktorá sa zúčastnila na dnešnej akcii.
      Po položení sviečok k pamätníku Sviečkovej manifestácie sa zhromaždení presunuli na svätú omšu, ktorú v Katedrále sv. Martina celebruje bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský. Po omši budú účastníci osláv v centre mesta pokračovať modlitbovým zhromaždením.
      Večer o 20.00 h sa akcia ukončí výstavou Tváre neslobody a diskusiou v Dome Quo Vadis. Dnešné podujatie zorganizovalo Fórum kresťanských inštitúcií.
      Sviečková manifestácia, ktorá sa uskutočnila 25. marca 1988, sa stala najväčším verejným vystúpením proti komunistickému režimu vo vtedajšej ČSSR od roku 1968. Zišli sa na nej tisícky občanov z hlavného mesta i ďalších miest a obcí Slovenska. Manifestáciu neprekazilo ani jazdenie obrnených transportérov po meste, obmedzenia v hromadnej mestskej a prímestskej doprave, ani ďalšie opatrenia vtedajšej moci.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies