Výročie prvého židovského transportu nám pripomína povinnosť zachovať mier, uviedol premiér

NETKY.SK • 25 Marec 2022, 10:45 • 2 min
Výročie prvého židovského transportu nám pripomína povinnosť zachovať mier, uviedol premiér

BRATISLAVA – Výročie prvého židovského transportu nám hlasno pripomína povinnosť zachovať mier, demokraciu a ľudské práva. Uviedol to v piatok predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO).

slovakia

left justify in out

Premiér pripomenul, že pred 80 rokmi, konkrétne 25. marca 1942 vo večerných hodinách, vyrazil zo železničnej stanice v Poprade prvý transport so slovenskými Židmi. Smeroval do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau. Podľa Hegera tak odštartoval systematické vyhladzovanie skupiny obyvateľov len preto, že mali iné vierovyznanie.

 

img

 

„Toto smutné výročie nám dnes, keď u nášho priameho suseda zúri vojna, oveľa hlasnejšie ako kedykoľvek predtým pripomína, aké dôležité je jasne odmietať prejavy fašizmu, xenofóbie, rasizmu, ale aj princíp kolektívnej viny,“ uviedol premiér.

 

Doplnil, že v septembri 2021 sa vláda ospravedlnila za vojnový Židovský kódex, ktorý obmedzoval občianske a náboženské práva a v konečnom dôsledku predznamenal deportácie Židov do táborov smrti.

 

„Dnes chcem vyjadriť ľútosť nad zbytočnými obeťami ľudí, ktorí s nami žili bok po boku, a rovnako chcem zdôrazniť, že nikdy nemôžeme rezignovať na našu historickú úlohu – robiť všetko pre zachovanie mieru, demokracie a dodržiavanie ľudských a občianskych práv,“ zdôraznil predseda vlády SR.

 

Možno vás zaujme: AKTUALIZÁCIA: V okrese Galanta havaroval autobus, hlásia najmenej šesť zranených



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies