Výročie požiaru hradu Krásna Hôrka si miestni pripomenú protestným pochodom

NETKY.SK • 8 Marec 2017, 15:52 • 2 min
Výročie požiaru hradu Krásna Hôrka si miestni pripomenú protestným pochodom

KRÁSNOHORSKÉ PODHRADIE – Piate výročie požiaru Národnej kultúrnej pamiatky (NKP) hradu Krásna Hôrka si obyvatelia Krásnohorského Podhradia v okrese Rožňava pripomenú v piatok (10.3.) tichým protestom. Chcú ním poukázať na pomalú obnovu tejto pamiatky.

slovakia

left justify in out

Protest sa začne o 13.40 h, v rovnakom čase, ako pred piatimi rokmi hrad zachvátil požiar. Uskutoční sa na ceste E 571 v trase Košice - Zvolen, v obci Krásnohorské Podhradie. Pôjde o spomalenie dopravy v oboch smeroch na trase Košice - Rožňava. Mottom protestu, ktorý organizujú obyvatelia, je "Spomaľte na rýchlosť rekonštrukcie hradu!", aby sa ani šoféri neponáhľali, ak sa ani s rekonštrukciou nikto neponáhľa.

 

"Máme taký pocit, že sa veci nedejú tak, ako by sa mali. Sú tu zbytočné legislatívne prieťahy. Zatiaľ je chvályhodné síce, že sa hrad zastrešil a nedochádza k ďalšiemu chátraniu NKP, ale predstavovali sme si, že ten proces bude trocha rýchlejší. Žiaľ, podľa našej legislatívy, či už ide o verejné obstarávania, alebo podpisy zmlúv, nastávajú tam nejaké procesné prieťahy. Je úplne nemysliteľné, že keď vo verejnom obstarávaní na architekta vzíde z tejto súťaže víťazný uchádzač, následne sa s ním podpíše zmluva až o desať mesiacov," uviedol pre TASR starosta Krásnohorského Podhradia Peter Bollo.

 

Ľudia podľa jeho slov nepociťujú to, že je snaha rekonštrukciu hradu urýchliť. "Veľakrát sa síce odvoláva na zhotoviteľov, aj keď si myslím, že zhotovitelia dostávajú zmluvy, v ktorých je ukotvené, že v akom časovom horizonte, respektíve do akého termínu musia tieto práce ukončiť," zdôraznil starosta.

 

Ako povedal, s obyvateľmi uvažovali aj o petícii. "Neviem, kde je chyba a prečo ten tok informácií, tak ako v minulosti, aj teraz je dosť slabý," skonštatoval Bollo s tým, že dosah zatvorenia hradu pociťuje obec i miestni podnikatelia.

 

"Myslím si, že jeden z najkrajších a predtým najzachovalejších slovenských hradov si to nezaslúži. Takýmto miernym protestom sa budeme snažiť upriamiť pozornosť na náš hrad, ako aj obyvateľov našej obce," dodal Bollo.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies