Výročie pádu totality poznačili v Portugalsku protivládne demonštrácie

NETKY.SK • 26 Apríl 2014, 13:11 • 2 min
Výročie pádu totality poznačili v Portugalsku protivládne demonštrácie

LISABON - V Portugalsku vypukli v piatok ďalšie masové demonštrácie proti podmienkam záchranného úveru, ktoré krajine poskytla Európska únia a Medzinárodný menový fond.

slovakia

left justify in out

Protesty tak zatienili oslavy okrúhleho 40. výročia zavádzania demokracie v juhoeurópskej krajine. V Lisabone sa odohralo viacero zhromaždení, na ktorých aktivisti vystúpili s prejavmi proti politike súčasnej vlády v oblasti ekonomiky.

 

Portugalsko oslavuje každoročne 25. apríla Deň slobody, počas ktorého si obyvatelia pripomínajú ľavicový vojenský puč umožňujúci pád krajne pravicovej diktatúry (známej ako Estado Novo; v prekl. Nový štát) a prechod k demokracii. Vplyvné osobnosti vtedajších udalostí tento rok už tretíkrát za sebou bojkotovali oficiálne vládne oslavy revolúcie. Chcú tak protestovať proti súčasnej politike pravicovej vlády a niektorí hovoria aj o vystúpení z Európskej únie.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies