Výročie atentátu na Heydricha si pripomína pražská Libeň i centrum mesta

NETKY.SK • 27 Máj 2012, 22:52 • 2 min
Výročie atentátu na Heydricha si pripomína pražská Libeň i centrum mesta

Výročie atentátu na Heydricha si pripomína pražská Libeň i centrum mesta - Politika Spomienková akcia venovaná 70. výročiu atentátu českých parašutistov na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha z 27.

slovakia

left justify in out

img

Spomienková akcia venovaná  70. výročiu atentátu českých parašutistov na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha z 27. mája 1942 sa konála v nedeľu 27.5.2012 v pražskej mestskej časti Libeň, informoval Český rozhlas.
      V libenských Thomayerových sadoch sa záujemcovia celý tento víkend mohli oboznámiť s tým, aký bol výcvik odbojárov, ako fungovali dobové zbrane, alebo ako vyzerala prvorepubliková a protektorátna móda.
      Atentát pripomínajú i ďalšie akcie v Prahe. Dvojdenný spomienkový cyklus venovaný Jozefovi Gabčíkovi a Janovi Kubišovi, hrdinom operácie Anthropoid, nesie názov Muži odplaty. 
      Praha-8 v spolupráci s vojensko-historickými inštitúciami v jeho rámci ponúka pestrý program pre pamätníkov a neskôr narodených, poznamenáva Český rozhlas.
      Návštevníci sa dozvedeli, ako fungoval britský výcvikový tábor, ktorým Gabčík i Kubiš prešli. Súčasťou programu je aj ukážka obsluhy dobových zbraní.
      Hlavný bod programu si organizátori nechali až na nedeľu, na deň 70. výročia atentátu, keď je v sadoch naplánované odohratie komentovanej rekonštrukcie útoku oboch parašutistov.
      Dnešné výročie atentátu si Pražania môžu pripomenúť i na ďalších miestach metropoly. Milovníci historických vozidiel by nemali zmeškať konvoj vojenských historických klubov, kopírujúci trasu Heydrichovej poslednej cesty, upozorňuje Český rozhlas.
      Účastníci položili kvety k pamätníku parašutistov a českého odboja na mieste atentátu v Kobylisiach a pri kostole sv. Cyrila a Metoda na Rasslovej ulici, kde pri prestrelke s okupantami Gabčík, Kubiš a ďalší členovia odboja prišli o život.
      Poprední predstavitelia štátu, vrátane šéfa diplomacie Karla Schwarzenberga a ministra obrany Alexandra Vondru, otvárajú dnes dlho očakávanú výstavu s názvom Atentát na Heydricha - 70 príbehov Pamäti národa.
      Výstava nepopisuje len samotnú operáciu Anthropoid, ale tiež udalosti, ktoré nasledovali: vyvraždenie Lidíc a Ležákov a popravy na Kobyliskej strelnici. Expozícia je umiestnená do drevenej stavby na Karlovom námestí, pripomínajúcej koncentračný tábor.
      Svojich prvých návštevníkov víta dnes aj výstava Protektor smrti, ktorá sa sčasti rozkladá v spodnej časti Václavského námestia a sčasti vo Valdštejnskej záhrade, priblížil Český rozhlas na svojej internetovej stránke.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies