Výrobu a distribúciu občianskych preukazov pre deti a seniorov prerušili

NETKY.SK • 5 Február 2022, 15:34 • 2 min
Výrobu a distribúciu občianskych preukazov pre deti a seniorov prerušili

BRATISLAVA – Dôvodom boli podľa Ministerstva vnútra (MV) SR mimoriadne opatrenia pri distribúcii doporučených zásielok na strane Slovenskej pošty. Doručovanie by mali obnoviť po návrate pošty k štandardného režimu. Doklady majú občania dostať do konca roka. Pre TASR to uviedol tlačový odbor MV SR.

slovakia

left justify in out

„Pre projekt eZdravie malo ministerstvo vnútra vydať elektronické doklady s čipom bez podoby tváre pre asi 900 000 občanov mladších ako 15 rokov a pre asi 300 000 občanov starších ako 65 rokov, ktorí nie sú držiteľmi platného občianskeho preukazu s čipom, a to do konca roku 2021,“ pripomenulo ministerstvo. Nové doklady zatiaľ stihol rezort doručiť 153 400 ľuďom, vyrobilo sa 177 600 kusov. Doručovanie sa spustilo v septembri 2021, prerušili ho začiatkom decembra pre zmeny na strane pošty. „Dôvodom bolo predísť stratám a nesprávnemu doručeniu zásielok, keďže obsahujú osobné údaje,“ uviedlo ministerstvo.

 

img

 

Z dôvodu pretrvávajúcej pandemickej situácie a kapacitných možností Národného personalizačného centra podľa rezortu nebolo možné dané množstvo dokladov vyrobiť a doručiť v pôvodnom termíne. Ako priblížil, novelou zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach sa termín predĺžil o rok, teda do decembra 2022. „Do tohto času taktiež môžu lekári a zdravotnícky personál vstupovať do elektronickej zdravotnej knižky na základe rodného čísla či iného identifikátora,“ vysvetlil tlačový odbor.

 

Občiansky preukaz bez podoby tváre má slúžiť ako autentifikačný prostriedok na prístup k záznamom elektronickej zdravotnej knižky občana (eZdravie) v ambulancii lekára či v lekárni. Preukaz je vizuálne identický so štandardným občianskym preukazom, no neobsahuje fotografiu a podpis držiteľa. Rezort doklady vydáva a doručuje bezplatne.

 

Možno vás zaujme: Ako predĺžiť životnosť batérie a mobilného zariadenia



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies