Výrobný sektor eurozóny v júni zrýchlil viac, ako naznačil odhad

NETKY.SK • 3 Júl 2017, 11:33 • 2 min
Výrobný sektor eurozóny v júni zrýchlil viac, ako naznačil odhad

BRUSEL - Rast aktivity výrobného sektora eurozóny dosiahol v júni najvyššiu úroveň za viac ako šesť rokov. Ani stúpajúce ceny pritom nezastavili zvyšovanie nových objednávok. Továrne v regióne tak ukončili 1. polrok s výsledkom, ktorý prekonal odhady analytikov. Vyplýva to zo spresnených údajov spoločnosti IHS Markit.

slovakia

left justify in out

Podľa najnovších výsledkov Markit index nákupných manažérov (PMI) z výrobného sektora eurozóny sa v júni 2017 zvýšil na 57,4 bodu z májových 57 bodov. Spresnený index je vyšší ako 57,3 bodu pri rýchlom odhade.

 

Júnová hodnota PMI je zároveň najvyššia od apríla 2011 a pohybuje sa vysoko nad zlomovou hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity v danom odvetví od jej poklesu.

 

Aj čiastkový index produkcie sa minulý mesiac vyšplhal na šesťročné maximum 58,7 z 58,3 bodu v máji.

 

"Rast výrobného sektora eurozóny získal ďalšiu dynamiku v júni a uzavrel tak jeden z najlepších kvartálov za vyše šesť rokov," povedal Chris Williamson, hlavný ekonóm Markit.

 

Fakt, že nové objednávky v júni rástli najrýchlejšie od začiatku roka 2011, vo firmách sa kopia nevybavené objednávky, keďže sa im minuli suroviny a továrne prijímajú nových zamestnancov takmer rekordným tempom, signalizuje, že výrobný sektor si udrží túto dynamiku aj v 2. polroku 2017.

 

To znamená, že výrobcovia sú aktuálne najoptimistickejší za minimálne päť rokov. Čiastkový index budúcej produkcie, ktorý vyjadruje ich očakávania, vzrástol na 67,4 zo 66 bodov a je najvyšší v histórii týchto prieskumov.

 

"Neexistuje žiadny náznak, že tento impozantný výkon by sa mal čoskoro skončiť. Výrobný sektor je jednoznačne v režime expanzie a očakáva sa, že jeho mohutný rast bude pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch," povedal Williamson.

 

Rast tohto odvetvia nezabrzdilo ani zvyšovanie cien, už deväť mesiacov v rade. To je dobrá správa pre strážcov meny z Európskej centrálnej banky (ECB), ktorí sa už niekoľko rokov snažia dostať infláciu k svojej cieľovej úrovni 2 %.

 

V júni pritom medziročná miera inflácie v regióne dosiahla 1,3 %. Stále sa tak drží pod cieľom banky, aj keď silné ekonomické výsledky eurozóny naznačujú, že vyhliadky na sprísnenie menovej politiky ECB sa zvyšujú.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies