Výrobné ceny mäsa vzrastú, farmári môžu stratiť až 32 miliónov eur

NETKY.SK • 2 Október 2012, 11:20 • 2 min
Výrobné ceny mäsa vzrastú, farmári môžu stratiť až 32 miliónov eur

Výrobné ceny mäsa vzrastú, farmári môžu stratiť až 32 miliónov eur

slovakia

left justify in out

img

Nákupné ceny mäsa od farmárov sa v decembri 2012 zvýšia medziročne o 10 % u bravčového mäsa a o 27 % u mäsa brojlerov. 

Dôvodom je ďalší nárast vstupov na výrobu mäsa, ktorý potrvá minimálne do novej úrody obilnín v roku 2013. "Ceny základných komodít išli mimoriadne hore," povedal na dnešnej tlačovej konferencii predseda Zväzu výrobcov krmív, skladovateľov a obchodných spoločností (ZVKSOS) Marian Uhrík.

Pri predpokladanej miere zisku farmára na úrovni 5 % respektíve 3 % by mali byť reálne ceny farmárov u bravčového mäsa na úrovni 1,69 eura za kilogram (kg) živej hmotnosti a 1,20 eura/kg u brojlerových kurčiat.

Ak by ceny ostali na súčasnej úrovni, ktorá sa v septembri 2012 pohybovala okolo 1,55 eura/kg bravčového mäsa a 0,94 eura/kg hydinového mäsa, farmári sa ocitnú v strate. Tá by dosiahla podľa odhadov zväzu minimálne 0,14 eura v prípade bravčového mäsa a 0,26 eura u hydinového mäsa.

Za hospodársky rok, ktorý oddeľuje úroda tohto a budúceho roka, by mala byť celková záťaž na farmárov pre zvýšenie cien kŕmnych zmesí zhruba 32 miliónov eur. Z toho na výrobu ošípaných sa zvýšia náklady o 11,7 milióna eur, brojlerov 7,8 milióna eur, nosníc 7,5 milióna eur a dojníc 5,4 milióna eur. "To je obrovské číslo, ktorým zaťažíme farmára v nákladovej položke. A pokiaľ výkupné ceny ostanú na tejto úrovni, tak toto je čistá strata, ktorú vyprodukuje farmár z tohto titulu," konštatoval Uhrík.

Zástupcovia zväzu apelujú na účastníkov celého výrobného a predajného reťazca - od farmárov až po konečných predajcov, aby hroziaci stav brali ako vážny. Zároveň žiadajú, aby spracovatelia a obchodníci vyššie náklady prvovýroby pokryli na úkor svojich marží, aby sa nezvýšili konečné ceny na pultoch. "Pretože tu hrozí, že pokiaľ tie ceny sa premietnu pri tých maržiach, najmä obchodu, na pult zákazníka, tak kilo kurčaťa bude pre niektorých našich ľudí na Slovensku nedostupné," dodal Uhrík. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies