Výrobcovia zelenej energie kritizujú vyhlášku ÚRSO, poškodzuje celý priemysel

NETKY.SK • 7 Júl 2016, 15:30 • 2 min
Výrobcovia zelenej energie kritizujú vyhlášku ÚRSO, poškodzuje celý priemysel

BRATISLAVA - Vyhláška, ktorou Úrad pre reguláciu sieťových odvetví ustanovuje cenovú reguláciu v elektroenergetike, poškodzuje celý slovenský priemysel.

slovakia

left justify in out

Konštatuje to vo svojom vyhlásení Slovenská asociácia fotovoltiky a OZE (SAPI). Dôkazom je podľa asociácie takmer 590 vznesených pripomienok v pripomienkovom konaní, z ktorých až 375 bolo zásadných. Kritizuje aj fakt, že regulátor nepostupoval pri príprave vyhlášky podľa jednotnej metodiky posudzovania vybraných vplyvov. V materiáli totiž nie sú priložené analýzy vplyvov na podnikateľské prostredie, zamestnanosť, ekonomiku, či verejný rozpočet.


Významná časť pripomienok k vyhláške išla zo strany výrobcov zelenej energie, ktorí ju podľa SAPI v predloženej podobe považujú za protiústavnú. „Asi najsilnejší argument v neprospech pripomienkovanej vyhlášky ÚRSO je rozhodnutie ústavného súdu z 22. júna 2016 v kauze G-komponent,“ uvádza sa vo vyhlásení asociácie. Vyhláška bola síce pripravovaná ešte pred rozhodnutím ústavného súdu o protiústavnosti G-komponentu, no práve na toto rozhodnutie v pripomienkovom konaní upozorňuje podľa SAPI v jednej zo svojich pripomienok aj Generálna prokuratúra SR. Pridávajú sa aj SAPI spolu s Americkou obchodnou komorou v SR a ďalšími šiestimi združeniami a podnikmi.


Ústavný súd totiž rozhodol, že vyhláška nemôže regulovať veci nad rámec zákona a rovnako nemôže regulovať to, na čo ÚRSO nemá kompetenciu, čo v tomto prípade znamená poplatky a dane. ÚRSO teda niektorými ustanoveniami tejto vyhlášky opäť podľa viacerých pripomienkujúcich subjektov prekračuje svoje oprávnenia ústredného organu štátnej moci.


Ak by bola vyhláška prijatá v aktuálnom znení, najviac by podľa SAPI poškodila hydroenergetike. Výrobcom elektriny z vody by rapídne znížila výšku výkupnej ceny. Vyhláška navyše stanovuje povinnosť dodať časť vyrobenej elektriny prevádzkovateľovi distribučnej sústavy, no za túto energiu výrobcovi nebude uhradený doplatok, na ktorý má podľa zákona o podpore OZE a KVET nárok. „Keďže náklady na výrobu energie z malých vodných zdrojov za ostatné roky neklesali, pre mnohých výrobcov energie z vody by takto prijatá vyhláška mohla byť likvidačná,“ píše SAPI.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies