Výrobcovia zelenej elektriny sa polepšili, povinnosť voči ÚRSO si splnila väčšina

NETKY.SK • 6 November 2015, 13:23 • 2 min
Výrobcovia zelenej elektriny sa polepšili, povinnosť voči ÚRSO si splnila väčšina

BRATISLAVA - Takmer všetci výrobcovia zelenej elektriny si v tomto roku splnili svoje povinnosti voči Úradu pre reguláciu sieťových odvetví SR (ÚRSO). Kým v tomto roku prišlo pre nesplnenie si svojich oznamovacích povinností voči regulátorovi či distribučnej spoločnosti o podporu takmer 1 200 z viac ako tri tisíc výrobcov zelenej elektriny, v budúcom roku pôjde o neporovnateľne menší počet. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví SR totiž hlási rapídne zlepšenie v plnení si zákonných povinností z ich strany.

slovakia

left justify in out

"Povinnosť si voči úradu splnilo 96,89 % výrobcov elektriny z obnoviteľných zdrojov energií a 99 % výrobcov elektriny prostredníctvom vysokoúčinnej kombinovanej výroby elektriny a tepla,“ uviedol pre portál vEnergetike.sk hovorca regulačného úradu Miroslav Lupták. Otázne ešte zostáva, či si výrobcovia zelenej elektriny splnili povinnosti aj voči distribučným spoločnostiam. V minulosti sa totiž ukázalo, že viacerí výrobcovia zelenej elektriny si splnili svoje povinnosti len voči regulátorovi alebo iba voči distribučnej spoločnosti. Zákon im pritom určuje splniť si oznamovacie povinnosti voči obom. Distribučné spoločnosti v súčasnosti ešte údaje kompletizujú.


Ak si chcú výrobcovia elektriny z obnoviteľných zdrojov energií a prostredníctvom vysokoúčinnej kombinovanej výroby elektriny a tepla nárokovať štátnu podporu v podobe vyšších výkupných cien na nimi vyrobenú elektrinu, musia si okrem iného splniť dve zákonné povinnosti. Musia do 15. apríla vrátiť doplatok, ktorý im v predchádzajúcom roku neprináležal. Taktiež musia oznámiť ÚRSO a distribučnej spoločnosti, pod ktorú spadajú, do 15. augusta, že sa budú o podporu uchádzať aj v nasledujúcom kalendárnom roku vrátane predpokladaného množstva nimi dodanej elektriny.


Minulý rok sa prvýkrát uplatnila sankcia vo forme odobratia ročnej štátnej podpory voči tým výrobcom elektriny, ktorí si spomínanú oznamovaciu povinnosť nesplnili. Nariadila to novela zákona o podpore obnoviteľných zdrojov, ktorú parlament schválil v roku 2013. U niektorých výrobcov zelenej elektriny vyvolala táto sankcia veľký odpor. Zákonom o podpore obnoviteľných zdrojov energií sa tento týždeň zaoberal už aj Ústavný súd SR (ÚS). Plénum prijalo na ďalšie konanie návrh skupiny 40 poslancov NR SR, v ktorom žiadajú, aby ÚS preskúmal ústavnosť zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie a vysoko účinnej kombinovanej výroby. ÚS však nevyhovel ich návrhu, aby pozastavil účinnosť napadnutých ustanovení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies