Výrobcovia tepla poslali šéfovi hospodárskeho výboru list

NETKY.SK • 18 Máj 2015, 13:28 • 2 min
Výrobcovia tepla poslali šéfovi hospodárskeho výboru list

BRATISLAVA - Slovenský zväz výrobcov tepla (SZVT) zaslal predsedovi parlamentného hospodárskeho výboru Jánovi Hudackému list.

slovakia

left justify in out

V ňom sa ohradili voči niektorým tvrdeniam opozičných poslancov, ktorí sa snažili zmeniť zákon o tepelnej energetike. Výrobcom tepla sa nepozdáva najmä tvrdenie, že novela zákona o tepelnej energetike, ktorú parlament schválil v minulom roku, im dala právo veta pri budovaní domových kotolní.

 

"Stavebný úrad v stavebnom konaní posúdi každé záväzné stanovisko dodávateľa z hľadiska dodržania rozsahu pôsobnosti dodávateľa vyplývajúcej zo zákona o tepelnej energetike. Ak pritom zistí, že záväzné stanovisko dodávateľa bráni povoleniu výstavby zdroja tepla, je povinný začať konanie o riešení rozporov medzi záväznými stanoviskami. Podľa stavebného zákona, ak vznikne spor v dôsledku záväzného stanoviska vlastníka sietí, postúpi stavebný úrad takéto záväzné stanovisko nadriadenému orgánu, ktorým je v tomto prípade Ministerstvo hospodárstva SR. V skutočnosti teda dodávateľ v stavebnom konaní nemá právo veta ako bolo prezentované, dokonca aj v NR SR,“ vysvetľujú teplári v liste, ktorý má k dispozícii portál vEnergetike.sk. 

 

Opozičný poslanec za stranu OĽaNO Jozef Viskupič, ktorý sa s niektorými kolegami snažil zmeniť v minulom roku prijatú novelu zákona o tepelnej energetike, je presvedčený, že súčasný stav, podľa ktorého dodávateľ tepla môže svojím stanoviskom vetovať vznik vlastnej konkurencie, či svojvoľne brániť v konaní nezaloženom na princípe podnikania, je neprijateľný. 

 

Teplárenské spoločnosti upozorňujú na to, že veľké právomoci v oblasti tepelnej energetiky majú jednotlivé samosprávy. Obce by sa mali riadiť pri povoľovaní odpájania sa od centrálneho zásobovania teplom (CZT) svojou vlastnou koncepciou rozvoja v oblasti tepelnej energetiky, ktorú by mali aktualizovať raz za päť rokov. "Ak sa obec rozhodne povoľovať odpájanie od CZT musí si uvedomiť, že ostatným jej obyvateľom na CZT stúpne cena tepla a zhorší sa kvalita ovzdušia na danom sídlisku. Súčasne by obec mala obyvateľom predstaviť aj plán „B“, ako bude riešiť zásobovanie obyvateľstva teplom, respektíve čo spraví, ak sa systém CZT rozpadne,“ upozorňujú teplári, podľa ktorých každé odpojenie od CZT znamená nielen vyššie platby za teplo pre tých, ktorí zostávajú na CZT, ale aj precedens, ktorý smeruje k rozpadu CZT. 

 

Na novelu zákona o tepelnej energetike majú rôzne názory aj organizácie zastupujúce vlastníkov bytov. Kým viceprezidentka Združenia bytového hospodárstva na Slovensku Anna Krajčiová tvrdí, že novela zákona prináša stabilizáciu cien tepla, Združenie spoločenstiev vlastníkov bytov na Slovensku organizovalo proti novele petíciu. Združenie spoločenstiev vlastníkov bytov sa chcelo obrátiť aj na prezidenta SR a nevylúčilo ani verejné protesty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona