Výrobcovia elektrozariadení budú mať definované pravidlá

NETKY.SK • 31 December 2013, 08:09 • 2 min
Výrobcovia elektrozariadení budú mať definované pravidlá

BRATISLAVA - Právna norma zabezpečí environmentálnu bezpečnosť elektrických a elektronických zariadení.

slovakia

left justify in out

Výrobcovia elektrických a elektronických zariadení budú mať definované práva a povinnosti. Vyplýva to zo zákona o obmedzení používania určitých nebezpečných látok v elektrických zariadeniach a elektronických zariadeniach, ktorý nadobudne účinnosť 1. januára. Zákon si takisto dáva za cieľ definovať povinnosti splnomocneného zástupcu, dovozcu a distribútora pri používaní určitých nebezpečných látok v elektrických a elektronických zariadeniach a stanoviť činnosť orgánov dohľadu nad trhom pri kontrole dodržiavania povinností stanovených zákonom.

Právna norma zabezpečí environmentálnu bezpečnosť elektrických a elektronických zariadení a dopĺňa už existujúcu právnu úpravu bezpečnosti elektrických a elektronických zariadení o ďalšie povinnosti výrobcov, ale aj dovozcov, distribútorov a splnomocnených zástupcov pri preukazovaní bezpečnosti výrobkov. Činnosť orgánov dohľadu nad trhom zabezpečí ochranu spotrebiteľov pred účinkami nebezpečných látok. 

Zákon sa vzťahuje na veľké i malé domáce spotrebiče, informačné technológie a telekomunikačné zariadenia, spotrebnú elektroniku, osvetľovacie zariadenia, elektrické a elektronické náradie, hračky a zariadenia určené na športové a rekreačné účely, zdravotnícke pomôcky, monitorovacie a kontrolné prístroje vrátane priemyselných monitorovacích a priemyselných kontrolných prístrojov, predajné automaty a na iné elektrické a elektronické zariadenia. Naopak, nevzťahuje sa na zariadenia, ktoré sú potrebné pre bezpečnosť štátu vrátane zbraní, munície a výrobkov obranného priemyslu určených výhradne na vojenské účely či zariadenia navrhnuté na vypustenie do vesmíru. Nevzťahuje sa taktiež na veľké stacionárne priemyselné náradia, veľké pevné inštalácie, dopravné prostriedky okrem elektrických dvojkolesových vozidiel, ktoré nie sú typovo schválené, necestné pojazdné stroje určené len na odborné používanie, aktívne implantovateľné zdravotnícke pomôcky, fotovoltické panely určené na používanie v odborne navrhnutom, zostavenom a nainštalovanom systéme na trvalú prevádzku na určenom mieste za účelom výroby energie zo slnečného svetla ani na zariadenia navrhnuté na výskum a vývoj, určené pre priemyselné použitie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona