Výrobcovia cukru v EÚ chcú po ukončení kvót vyprodukovať viac cukrovej repy

NETKY.SK • 4 Október 2017, 11:31 • 2 min
Výrobcovia cukru v EÚ chcú po ukončení kvót vyprodukovať viac cukrovej repy

BRATISLAVA - Výrobcovia v EÚ zareagovali na ukončenie kvót na cukor tým, že v rámci aktuálnej kampane osiali v priemere o 16 percent väčšie výmery plôch cukrovej repy.

slovakia

left justify in out

Adekvátne tomu sa teda podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) očakáva aj vyššia výroba cukru v únii. Svetové ceny cukru poklesli v poslednom období až o 30 %.

So zánikom kvót zanikla aj minimálna cena cukrovej repy. Konkrétna cena cukrovej repy medzi pestovateľom a spracovateľom bude už vecou ich vzájomnej dohody. „Štát bude musieť zohrať veľkú úlohu v tom, aby viac podporil pestovanie cukrovej repy a aby na to našiel ten správny mechanizmus. Žiaduce je, aby cukrová repa bola naďalej zaradená medzi citlivé komodity, ako je aj teraz a aby pestovatelia na ňu naďalej dostávali zo zdrojov EÚ viazané priame platby," uviedol predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku Michal Abelovič.

Podľa zverejnených štatistík SPPK je priemerná výroba cukru za posledných päť rokov na Slovensku na úrovni 178 665 ton. V hospodárskom roku 2016/2017 bolo vyrobených 221 315 ton cukru, pričom spotreba cukru na Slovensku je momentálne na úrovni 175 - 185 000 ton. Podľa očakávaní Zväzu pestovateľov cukrovej repy, ktorý je členom SPPK, by sa po zrušení kvót mala na Slovensku pestovať cukrová repa na výmerách okolo 22 500 hektárov.

Kvóty na cukor sú minulosťou od 30. septembra 2017 a od 1. októbra sa trh s cukrom zliberalizoval. Koniec kvót na cukor v praxi znamená, že každá jedna cukrovarnícka spoločnosť pôsobiaca v Európskej únii bude vyrábať toľko cukru, na koľko bude mať kapacitu, možnosti, odbyt a hlavne dostatok cukrovej repy ako základnej suroviny.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies