Výrobcovia budú musieť na konci roka meniť obaly potravín

NETKY.SK • 19 Máj 2014, 14:21 • 2 min
Výrobcovia budú musieť na konci roka meniť obaly potravín

BRATISLAVA - Koncom roka sa v Európskej únii upraví označovanie potravín po novom. Podľa legislatívy, ktorá nadobudne účinnosť 13. decembra 2014, by mali byť údaje na obaloch čitateľnejšie.

slovakia

left justify in out

"Nové pravidlá stanovujú minimálnu veľkosť písma na obale, jeho výšku a šírku a svetelný a farebný kontrast medzi tlačou a pozadím. Na obaloch balených potravín bude povinne ich názov, zoznam zložiek, alergény, množstvo určitých zložiek, čisté množstvo potraviny, dátum minimálnej trvanlivosti alebo exspirácie," priblížil zmeny tlačový hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Stanislav Nemec.
     

Na potravinách budú musieť byť ďalej povinne uvedené osobitné podmienky pre ich uchovávanie alebo používanie, tiež názov a adresa prevádzkovateľa potravinárskeho podniku, u mäsa krajina pôvodu a v niektorých prípadoch aj návod na použitie.
     

U nápojov s obsahom alkoholu viac ako 1,2 percenta bude musieť byť uvedený skutočný obsah alkoholu v percentách vzhľadom na objem fľaše. U nebalených potravín budú povinným údajom informácie o alergénoch. 
     

"Návštevníci reštaurácií by mali napríklad dostať informácie, aké alergény jedlá obsahujú. Uvádzanie výživových údajov na potravinách bude povinné až o dva roky, od 13. decembra 2016," informoval ďalej Nemec.
     

V právomoci členských štátov zatiaľ zostáva rozhodnutie, ktoré informácie na obaloch musia byť uvedené v prípade potravín predávaných voľne a potravín balených v maloobchodných priestoroch. "Ako povinné môžu štáty určiť len tie údaje, ktoré sú ako povinné vyžadované aj u balených potravín," dodal Nemec.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona