Výrobcovia biopalív chcú zredukovať emisie o ďalších 30 %

NETKY.SK • 30 November 2015, 12:48 • 2 min
Výrobcovia biopalív chcú zredukovať emisie o ďalších 30 %

BRATISLAVA - Prijatie efektívnych opatrení pri výrobe biopalív by mohlo pomôcť znížiť emisie skleníkových plynov až o ďalších 30 percent. Pri príležitosti začiatku klimatickej konferencie v Paríži to povedal Peter Kostík zo Združenia pre výrobu a využitie biopalív.

slovakia

left justify in out

"V poľnohospodárskom sektore je veľký priestor na redukovanie skleníkových plynov. V zlepšení manažmentu pôdy a plodín sa skrýva potenciál pre zníženie emisií oxidu uhličitého, oxidov dusíka a amoniaku,“ konštatoval. K opatreniam patrí podľa neho napríklad optimalizácia hnojenia, používanie hnojív s nižším emisným koeficientom, zníženie používania poľnohospodárskych mechanizmov na poli, výber vhodných plodín na pestovanie alebo minimalizovanie technológií obrábania pôdy, čo umožní zachytávať organický uhlík v pôde.


Výrobcovia biopalív chcú v tejto súvislosti osloviť ministerstvá životného prostredia a pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, Slovenskú poľnohospodársku a potravinársku komoru aj vedcov zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity, aby spoločne pripravili systém osvety a odporúčaní pre poľnohospodárov. Projekt s pracovným názvom Príspevok poľnohospodárstva k znižovaniu emisií pri výrobe biopalív by sa mal naplno rozbehnúť na budúci rok.


Konferencia zmluvných strán Rámcovej dohody OSN o zmene klímy, ktorá sa začala dnes v Paríži, má prijať právne záväzky jednotlivých štátov, aby bolo možné udržať globálne otepľovanie pod hranicou dva stupne Celzia. EÚ už podľa Združenia pre výrobu a využitie biopalív začala prechod k nízkouhlíkovej ekonomike. V rokoch 1990 až 2014 emisie skleníkových plynov v únii klesli o 23 percent, zatiaľ čo ekonomika vzrástla o 46 percent. Podľa prognóz EÚ smeruje k zníženiu emisií do roku 2020 o 24 percent. Únia a jej členské štáty deklarovali zámer prijať v Paríži záväzok zníženia domácich emisií skleníkových plynov o 40 percent do roku 2030 oproti ich stavu v roku 1990, zvýšiť podiel obnoviteľných zdrojov energií na 27 percent a zvýšiť energetickú efektívnosť o 27 percent.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies