Výrobcov zelenej elektriny čaká plnenie si povinností pre udelenie dotácie

NETKY.SK • 27 Júl 2016, 15:17 • 2 min
Výrobcov zelenej elektriny čaká plnenie si povinností pre udelenie dotácie

BRATISLAVA - Výrobcovia zelenej elektriny, ktorí chcú poberať podporu od štátu aj budúci rok, už majú len necelé tri týždne na splnenie jednej zo zákonných povinností, ktoré sú predpokladom pre udelenie dotácie. Výrobcovia elektriny prostredníctvom obnoviteľných zdrojov energií (OZE) a kombinovanej vysokoúčinnej výroby elektriny a tepla (KVET) musia do 15. augusta oznámiť Úradu pre reguláciu sieťových odvetví a svojmu regionálnemu prevádzkovateľovi distribučnej sústavy predpokladané množstvo dodanej elektriny v budúcom roku.

slovakia

left justify in out

Na povinnosť výrobcov zelenej elektriny upozornila Východoslovenská distribučná. "Výrobca je nám povinný oznámiť predpokladané množstvo elektriny v nasledujúcom kalendárom roku. Za splnenie si danej povinnosti sa považuje oznámenie doručené našej spoločnosti do 15. augusta; za splnenie si povinnosti sa nebude považovať podanie oznámenia na poštovú prepravu, ak oznámenie nebude doručené našej spoločnosti do 15. augusta vrátane,“ uviedli východoslovenskí energetici s tým, aby výrobcovia elektriny nezabudli oznámiť svoju budúcoročnú výrobu nielen svojej distribučnej spoločnosti, ale aj Úradu pre reguláciu sieťových odvetví.


Vyššie uvedenú povinnosť si však nemusia voči regulačnému úradu splniť všetci výrobcovia zelenej elektriny. Ide o tých výrobcov zelenej elektriny, ktorí si už splnili povinnosť podľa iného ustanovenia v zákone o energetike. "Výrobca elektriny s právom na podporu, ktorý poskytol úradu do 30. mája údaje za predchádzajúci kalendárny rok a plánované údaje za nasledujúci rok o výrobe elektriny vo vlastnom zariadení na výrobu elektriny, vlastnej spotrebe vyrobenej elektriny pri výrobe elektriny, ostatnej vlastnej spotrebe elektriny a dodávke vlastnej vyrobenej elektriny, nemusí k 15. augustu úradu zasielať oznámenie o uplatnení podpory na budúci rok,“ vysvetľuje regulačný úrad. Táto výnimka však neplatí pri povinnosti výrobcov zelenej elektriny voči distribučnej spoločnosti.


V roku 2014 sa prvýkrát uplatnila sankcia vo forme odobratia ročnej štátnej podpory voči tým výrobcom elektriny, ktorí si spomínanú oznamovaciu povinnosť nesplnili. Nariadila to novela zákona o podpore obnoviteľných zdrojov, ktorú parlament schválil v roku 2013. Štátnu podporu na vyrobenú zelenú elektrinu, ktorú platia všetci odberatelia elektriny vo svojich faktúrach, tak stratilo minulý rok takmer 1 200 výrobcov zelenej elektriny. Na Slovensku ich pritom pôsobí viac ako tritisíc. Vďaka nedôslednosti niektorých výrobcov zelenej elektriny tak smerovalo na podporu zelenej elektriny o 67,6 milióna eur menej. Minulý rok sa výrobcovia zelenej elektriny už poučili a takmer všetci si svoju oznamovaciu povinnosť splnili.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies