Výrobcov ocele trápi problém s jej nadprodukciou, Slovensko to vraj výrazne neovplyvní

NETKY.SK • 13 September 2016, 13:27 • 2 min
Výrobcov ocele trápi problém s jej nadprodukciou, Slovensko to vraj výrazne neovplyvní

KOŠICE – Situácia na trhu s oceľou sa výrazne nezmenila. Problémom je stále celosvetová nadprodukcia ocele. Podľa prezidenta Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Miroslava Kiraľvargu by to trh na Slovensku nemalo výrazne ovplyvniť tak ako v zahraničí.

slovakia

left justify in out

"Nejaké veľké akvizície s titulom znižovania nadprodukcie zatiaľ nie sú realizované, snahy sú a importy, ktoré negatívne vplývajú na európskych výrobcov, tie stále pokračujú. Ide o importy na trhy Európskej únie. Napriek tomu Európska únia v procese zabránenia nelegálnym importom, využívaním dampovaných cien koná. Z pohľadu nás, výrobcov ocele, implementácia anti-dampingových a anti-subsidy opatrení per partes pokračuje nielen v Európe, ale aj v Spojených štátoch amerických," skonštatoval dnes pre TASR Kiraľvarga.

 

Verí, že cieľ je jasný výrobcom aj spotrebiteľom, že na trhu s oceľou musí dôjsť k vybalansovaniu dopytu a ponuky. "V prípade, že k tomu skôr či neskôr nedôjde, tak trh sa pokazí," zdôraznil.

 

Problém na trhu s oceľou, čo sa týka produkcie lacnej ocele z Číny sa týka i košického oceliarskeho gigantu U. S. Steel. "Aj táto konferencia je odrazom toho, že sme veľmi aktívni priamo cez kontakty našej organizácie, v ktorej sme členmi Republikovej únie zamestnávateľov smerom k reprezentantom slovenskej vlády, cez členstvo v Asociácii európskych výrobcov ocele (EUROFER) smerom na Európsku komisiu. Sme aktívni, aby sme poskytli údaje a dokázali, že dampované importy ničia trh Európskej únie. Zatiaľ, konkrétne U. S. Steel je dosť efektívny v znižovaní nákladov a v udržaní si svojej pozície na trhu s oceľou v Európe," povedal Kiraľvarga.

 

"Máme potrebu zmodernizovať určité nástroje, ktoré máme k dispozícii v Európskej únii. Je to práve agenda, ktorú naspäť na stôl donesie slovenská reprezentácia počas predsedníctva Slovenskej republiky v Rade Európskej únie a bude to prednesené v dňoch 22. – 23. septembra v Bratislave," uviedol pre TASR na margo riešenia problému s lacnou oceľou riaditeľ EUROFER Axel Eggert.

 

Ako povedal, bude sa tiež hovoriť o riešení otázky nižšieho cla. "Je to princíp, ktorý nepomáha a zvýhodňuje určité dovozy voči iným. V Európe sa zaviedli dovozné clá na úrovni približne 20 %, čo je relatívne nízke v porovnaní s tým, čo bolo uvalené na neférové dovozy v Spojených štátoch amerických, kde uvalili okolo 250-% prirážky," skonštatoval Eggert.

 

Podľa jeho slov sa snažia aj o to, aby Číne nebol udelený status trhovej ekonomiky. "Európska komisia to momentálne prediskutováva a v prípade, že by sme uspeli, veľmi by to pomohlo oceliarenským trhom v Európe," tvrdí Eggert s tým, že to úzko súvisí s nadprodukciou ocele vo svete a v Číne.

 

"Vítame vyjadrenia pána Junckera, ktorý sa nedávno na zasadnutí G20 vyjadril, že budú nástojiť na tom, aby Čína riešila aj svoju nadprodukciu. To by mohlo pomôcť záležitostiam, ktoré sa snažíme my riešiť," dodal Eggert.

 

Situácia na trhu s oceľou zatiaľ v Európe negatívne zasiahla podľa Kiraľvargu najmä Veľkú Britániu, kde došlo k rapídnemu znižovaniu stavov a zatvoreniu niektorých oceliarenských prevádzok.

 

"Takisto v Taliansku je problematická jedna oceliareň, ktorá neplní environmentálne kritériá a požiadavky Európskej komisie, takže so zamestnanosťou je to tam veľmi citlivé, pokiaľ sa nerozbehne výroba do takej miery, aby sa udržala zamestnanosť," priblížil Kiraľvarga s tým, že situáciu v rámci pohybu veľkých gigantov sledujú a očakávajú, že v najbližšom období dôjde k nejakým zmenám v rámci trhu s európskou oceľou.

 

Slovensko by to podľa jeho slov poznačiť nemalo. "Nemám taký dojem. Na Slovensku zase až toľko oceliarní nemáme. Máme tu jednu v Košiciach, máme potom Podbrezovú, ktorá je orientovaná na iný druh oceliarenských produktov a potom tu máme spracovateľov týchto produktov, ale nemyslím si, že na Slovensku je to otázka nejakých rapídnych zmien," dodal Kiraľvarga.

 

V Košiciach sa dnes koná konferencia pod názvom Udržateľný priemysel v kontexte obehového hospodárstva, na ktorej sa zúčastňujú predstavitelia slovenských a európskych zamestnávateľských zväzov.

Jej organizátorom je Republiková únia zamestnávateľov v spolupráci so skupinou zamestnávateľov Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies