Výrobca talianskeho Prosecca varuje pred globálnym nedostatkom

NETKY.SK • 25 Máj 2015, 12:30 • 2 min
Výrobca talianskeho Prosecca varuje pred globálnym nedostatkom

VALDOBBIADENE – Taliansky výrobca Prosecca predpovedá globálny nedostatok tohto lahodného šumivého vína, čo počas nadchádzajúceho leta ovplyvní zásoby v celej Európe.

slovakia

left justify in out

Tento lahodný nápoj sa teší čoraz väčšej obľube aj na Slovensku a mnoho ľudí sa určite týmto správam nepoteší. Podľa exportného manažéra spoločnosti Bisol (producent talianskeho Prosecca) Roberta Cremoneseho sú zásoby veľmi nízke.

"Minuloročná úroda bola veľmi slabá a v niektorých oblastiach klesla až pod 50 percent oproti predchádzajúcim rokom. Je tu veľká pravdepodobnosť globálneho nedostatku," povedal Cremonese. "Závažnosť problému zistíme však až v auguste, keď producenti uvoľnia svoje zásoby. V tejto chvíli ešte nevieme koľko Prosecca majú."

 



Ako sa to mohlo stať?

Robert Cremonese tvrdí, že za to môžu najmä nenásytní obchodníci s vínom, ktorí skupujú všetky zásoby a budú môcť rozhodovať o tom, kedy ich uvoľnia.

"Možno sa ukáže, že niektorí z nich nemajú žiadne zásoby, ale musíme počkať a uvidíme," dodal.

Zdá sa, že na vývoj tejto situácie si ešte nejaký ten mesiac budeme musieť počkať, avšak čakanie si môžeme spríjemniť popíjaním zatiaľ dostupných zásob lahodného Prosecca.

 

Čo je vlastne Prosecco?

 

Prosecco je talianske šumivé víno vyrobené z Prosecco hrozna v prevažnej miere v severnom regióne Veneto blízko Conegliano a Valdobbiadene v kopcoch severne od Treviso v podhorí Álp. Názov Prosecco je odvodený od severnej talianskej dediny Prosecco(Trieste). Prosecco je chránené v DOCG ako Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene, Prosecco di Conegliano a Prosecco di Valdobbiadene. V porovnaní s inými šumivými vínami, má Prosecco nízky obsah alkoholu, približne 11 až 12 percent objemu. Príchuť Prosecco je opísaná ako intenzívna aromatická a svieža, evokuje žlté jablko, hrušku, biele broskyne, marhule, citrusové plody - citrón a grapefruit s náznakmi medu. Na rozdiel od šampanského, ktoré je obľúbené pre svoju bohatú chuť a komplexnú sekundárnu arómu, má väčšina Prosecco intenzívnu primárnu aromatiku, sú ľahké, svieže a jednoduché. Prosecco sa hodí na každú príležitosť a taktiež k cestovinám s bielou omáčkou, rybám a pokrmom z darov mora a letným šalátom. Podávame dobre vychladené.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies