Výrobca Nurofenu musí zaplatiť v Austrálii za klamanie spotrebiteľov 6 miliónov AUD

NETKY.SK • 16 December 2016, 14:13 • 2 min
Výrobca Nurofenu musí zaplatiť v Austrálii za klamanie spotrebiteľov 6 miliónov AUD

CANBERRA - Austrálsky súd zvýšil pokutu pre britskú spoločnosť Reckitt Benckiser, výrobcu liekov proti bolesti Nurofen, na viac než trojnásobok pôvodnej hodnoty stanovenej pred vyše siedmimi mesiacmi. Spoločnosť tak bude musieť namiesto necelých 2 miliónov austrálskych dolárov zaplatiť 6 miliónov AUD (4,25 milióna eur).

slovakia

left justify in out

Reckitt Benckiser dostal pôvodnú pokutu vo výške 1,7 milióna AUD koncom apríla tohto roka. Podľa Austrálskej komisie pre hospodársku súťaž a ochranu spotrebiteľov (ACCC) totiž spoločnosť v prípade štyroch svojich produktov proti špecifickým bolestiam, napríklad chrbta, menštruačným bolestiam či na migrénu, uvádzala nepravdivé informácie, čím zavádzala spotrebiteľov.

 

Ako sa ukázalo, všetky štyri výrobky určené na zmierňovanie špecifických bolestí obsahovali rovnaké množstvo účinnej látky. To znamená, že nemali výraznejší účinok než iné výrobky Nurofen. Na druhej strane ale cena týchto produktov bola takmer dvakrát vyššia než pri štandardných tabletách Nurofen.

 

ACCC sa obrátila na súd a ten vymeral firme pokutu vo výške 1,7 milióna AUD. Podľa ACCC to však bolo vzhľadom na veľkosť spoločnosti, ako aj obdobie, počas ktorého firma spotrebiteľov v Austrálii zavádzala, málo a odvolala sa. Dnes súd pokutu zvýšil na komisiou pôvodne požadovaných 6 miliónov AUD.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona