Výrobca Fernetu Stock ide na londýnsku burzu, predáva štvrtinu akcií

NETKY.SK • 26 September 2013, 11:52 • 2 min
Výrobca Fernetu Stock ide na londýnsku burzu, predáva štvrtinu akcií

PRAHA - Výrobca nápojov Stock Spirits plánuje na budúci mesiac predať na burze v Londýne najmenej štvrtinu svojich akcií. Zisk z predaja chce firma použiť na zníženie dlhu. Súčasťou skupiny Stock Spirits je aj najväčší výrobca liehovín v Česku Stock Plzeň - Božkov. Informoval o tom český internetový portál IDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Firma v rámci primárnej emisie (IPO) ponúkne nové akcie, ale aj akcie súčasných akcionárov, ktorými sú spoločnosť Oaktree Capital a súčasní aj bývalí členovia vedenia. Z predaja chce získať približne 50 miliónov libier (59,41 milióna eur).

Skupina Stock Spirit je najväčším výrobcom značkových alkoholických nápojov v strednej a východnej Európe, je napríklad najväčším producentom vodky v Poľsku a Česku. Vlastní 25 značiek, medzi inými Fernet Stock, Stock 84, Keglevich, Wódka Žolondkowa Gorzka, Orzel, Limonc či GranGala. Bola založená v roku 2007 s podporou investičnej skupiny Oaktree Capital Management. Tá už v roku 2011 uvažovala o ponuke jej akcií na burze vo Varšave.

Firma dnes zároveň oznámila, že jej príjmy za 1. polrok tohto roka vzrástli o 14 % na 153,1 milióna eur. Hrubý prevádzkový zisk bez mimoriadnych položiek sa zvýšil viac ako o pätinu na 34,3 milióna eur.

Hlavnými trhmi firmy sú Poľsko, Česko a Taliansko. Na vlaňajších celkových príjmoch mali tieto trhy podiel 92,9 %. V spomínaných troch krajinách má Stock Spirit aj výrobné závody. Na Slovensku, v Chorvátsku a v Bosne a Hercegovine má predajné a distribučné centrá a po akvizícii slovenskej spoločnosti Imperator vlani v decembri Stock výrazne posilnil svoju pozíciu na trhu v SR, kde sa stal druhou najsilnejšou firmou v odbore.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies