Výrobca BlackBerry, spoločnosť RIM, vykázal v 4. kvartáli stratu 125 mil. USD

NETKY.SK • 30 Marec 2012, 08:18 • 2 min
Výrobca BlackBerry, spoločnosť RIM, vykázal v 4. kvartáli stratu 125 mil. USD

Výrobca BlackBerry, spoločnosť RIM, vykázal v 4. kvartáli stratu 125 mil. USD

slovakia

left justify in out

img

Výrobca inteligentných mobilných telefónov BlackBerry, kanadská spoločnosť RIM, oznámila, že v 4. kvartáli obchodného roka, ktorý sa skončil 3. marca 2012, zaznamenala čistú stratu 125 miliónov USD (94,18 milióna eur), čo predstavuje 45 centov na akciu.
      Na porovnanie, v rovnakom období predchádzajúceho obchodného roka dosiahla firma zisk 934 miliónov USD.
      Po vylúčení jednorazových položiek dosiahla spoločnosť RIM zisk 80 centov ma akciu, analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg ale odhadovali, že bude o niečo vyšší a dosiahne 81 centov na akciu.
      Tržby spoločnosti v 4. kvartáli uplynulého obchodného klesli o 25 % na 4,2 miliardy USD z 5,2 miliardy USD a odbyt smartfónov BlackBerry sa znížil o 21 % na 11,1 milióna kusov.
      Spoločnosť RIM zároveň oznámila, že sa vráti "ku svojim koreňom" a opäť sa sústredí na služby podnikateľom. Viaceré krajiny totiž zakázali využívanie kľúčových dátových služieb, ako je messenger, či posielanie a prijímanie emailov v smartfónoch BlackBerry, pretože sú kódované a vlády sa dožadujú prístupu k týmto informáciám. Obávajú sa, že takto chránené telefóny by mohli využívať teroristi.
      Okrem toho BlackBerry vytláčajú z trhu ďalšie inteligentné telefóny, ako je napríklad iPhone od firmy Apple, ktorý využíva operačný systém Android, či nové smartfóny s operačným systémom Windows. V krajinách Latinskej Amerike a na Blízkom východe je ešte dopyt po telefónoch BlackBerry väčší, ako po iných smartfónoch, ale v USA prudko klesá. Na globálnom trhu ako celku sa už podiel BlackBerry v 4. kvartáli znížil na 8,2 % z vlaňajších 14 %, zatiaľ čo podiel iPhonu v sledovanom období stúpol na 24 % z 15 %.

Zdroj: TASR/AP, DPA, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies