Výrobca airbagov Takata vyhlási najväčšiu zvolávaciu akciu v histórii USA

NETKY.SK • 20 Máj 2015, 11:13 • 2 min
Výrobca airbagov Takata vyhlási najväčšiu zvolávaciu akciu v histórii USA

WASHINGTON/NEW YORK - Minimálne šesť mŕtvych a viac než sto zranených - nebezpečné airbagy japonského výrobcu Takata sú už dávno neslávne známe. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Firma Takata na nátlak regulačných úradov teraz súhlasila s celonárodnou zvolávacou akciou. Od roku 2013 bolo v USA zvolaných zhruba 17 miliónov vozidiel a vzhľadom na najnovší vývoj sa môže tento počet takmer zdvojnásobiť. S počtom 33,8 milióna osobných a ľahkých nákladných vozidiel tak pôjde o najväčšiu zvolávaciu akciu v histórii USA. Otázka však znie, či bude možné vôbec zaistiť bezpečnosť.

 

Zvolávacia akcia totiž predstavuje obrovský logistický problém, ktorý sa okrem mnohých dodávateľov týka celého radu automobiliek: BMW, Fiat Chrysler, Ford, General Motors, Honda, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Subaru a Toyota. Navyše, výrobné kapacity Takaty nestíhajú pokryť dopyt z predchádzajúcich zvolávacích akcií.

 

Ťažkosti vyplývajú aj z toho, že presná príčina chyby zatiaľ nie je známa. Airbagy, ktoré majú životy zachraňovať, sa v dôsledku výrobnej chyby menia na skrytého zabijaka. Môžu sa kedykoľvek aktivovať a vystreliť do kabíny ostré úlomky plastu a kovu, ktoré môžu ľudí v aute zraniť a dokonca usmrtiť.

 

Ďalším kameňom úrazu sú deravé pravidlá pri predaji ojazdených vozidiel. Autá, ktoré spadajú do zvolávacej akcie, sa totiž môžu predávať neopravené bez právnych dôsledkov. Noví majitelia sa tak o rizikách svojho vozidla vôbec nemusia dozvedieť.

 

Firma Takata doteraz odmietala rozšíriť zvolávaciu akciu na celé územie USA, keďže bola presvedčená, že problém vyvolal prienik vlhkosti do vyvíjača tlaku airbagu. Vychádzala z predpokladu, že riziko zlyhania airbagu sa týka iba štátov s horúcou a vlhkou klímou, ako sú Florida či Kalifornia. K tomuto záveru dospela po rozsiahlom internom vyšetrovaní, ktorého výsledky poskytla aj regulačným úradom. Tie neboli s ochotou výrobcu spolupracovať spokojné, preto vo februári naňho uvalili sankciu 14.000 USD (12.522,36 eur) denne. Vzhľadom na to, že Takata nátlaku ustúpila, úrady nateraz od sankcie upustili.

 

(1 EUR = 1,1180 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona