Výroba vojenských radarov za stámilióny oživí priemysel v krajinách V4

NETKY.SK • 18 September 2014, 13:22 • 2 min
Výroba vojenských radarov za stámilióny oživí priemysel v krajinách V4

BRATISLAVA - Niektorým zbrojárom z Česka a okolitých krajín, vrátane Slovenska, sa zrejme začína dobré obdobie. Na dosah majú lukratívny projekt Vyšehradskej skupiny na výrobu 3D vojenských radarov, ktoré chcú vlastniť armády všetkých štyroch štátov. Projekt môže mať hodnotu stámiliónov eur. Informácie dnes priniesol český spravodajský portál Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Realizácia plánu bola určitý čas neistá. Denník Právo však zistil, že predstavitelia ČR, Slovenska, Maďarska a Poľska sa minulý týždeň v Maďarsku dohodli - spoločný silami budú vyrábať až dva typy vojenského radaru.

 

Priemysly všetkých zúčastnených krajín by mohli dostať štátne zákazky hradené ministerstvami obrany v hodnote okolo osem miliárd českých korún, čiže 290,57 milióna eur. Dohodu by mali potvrdiť predstavitelia V4 už v sobotu 20. septembra na Dňoch NATO v Ostrave, uviedol web Novinky.cz.

 

Poľská armáda žiada predovšetkým mobilné radary ADR (Air Defence Radar), ktoré možno nasadiť do vojenských operácií. Ostatné krajiny chcú presnejšie, ale menej pohyblivé radary ASR (Air Surveillance Radar). Vyjednávači sa však dohodli na spoločnej výrobe oboch typov radarov.

 

Lídrom projektu ASR by mali byť české firmy, lídrom projektu ADR poľský priemysel, uviedol Právu zdroj z prostredia vyjednávania.

 

Dohoda znie, že domáce podniky dostanú taký podiel výroby, koľko kusov radarov si ich armády objednajú. Podľa jednej verzie dohody, o ktorej sa rokovalo minulý týždeň, by išlo o výrobu celkovo až 24 radarov. Keďže jeden stojí približne 350 miliónov českých korún (12,71 milióna eur), zákazka má hodnotu osem miliárd korún (290,57 milióna eur).

 

Výrobu chcú realizovať tri české firmy - pardubické podniky Retia a Eldis, ktoré vyrábajú samotné radary, a kopřivnická Tatra. Tá by dodala podvozky, na ktoré sa radary namontujú.

 

Firmy majú na výrobu šibeničný termín, lebo všetkým štyrom krajinám už dosluhujú zastarané sovietske radary a nové by mali začať slúžiť v roku 2017.

 

Spoločná výroba podľa odhadov odborníkov nezníži nadobúdaciu cenu, ale zníži cenu budúceho servisu a výcviku personálu. Podstatné je aj to, že sa takto podporí domáci priemysel. V prípade úspechu by sa totiž mohli radary ponúkať i ďalším krajinám.

 

Denník Právo má informácie, že Česko by si objednalo päť kusov radarov ASR a päť kusov ADR. Poľská armáda má záujem o šesť radarov typu ADR, Slovensko chce štyri kusy typu ASR a Maďarsko po dvoch radaroch oboch typov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona