Výroba slovenských potravín dopláca na nesprávne rozhodnutia z minulosti

NETKY.SK • 25 Marec 2019, 13:20 • 2 min
Výroba slovenských potravín dopláca na nesprávne rozhodnutia z minulosti

BRATISLAVA - Medziročný nárast salda SR v zahraničom obchode je v záporných číslach. Efekty zlých rozhodnutí z minulosti sa skôr či neskôr prejavia. Rovnako je to aj s produkciou potravín v našej krajine. Informáciu poskytla Potravinárska komora Slovenska (PKS).

slovakia

left justify in out

PKS považuje súčasnú situáciu za neúnosnú a vyzýva všetky kompetentné orgány, aby prijali razantné opatrenia na podporu potravinárskej výroby v našej krajine. Slovenský potravinársky priemysel je dlhodobo kapitálovo podfinancovaný v dôsledku nedostatočnej finančnej podpory, ktorá mu mala byť poskytnutá z európskych fondov a spolufinancovania štátu.

 

img

 

"Slovenskú produkciu potravín dobiehajú nesprávne rozhodnutia z minulosti. Presun finančných prostriedkov z Programu rozvoja vidieka spôsobil, že v súčasnosti sme potravinovo nesebestační, závratne narastá dovoz potravín zo zahraničia a slovenskí potravinári prestávajú byť schopní konkurovať zahraničným výrobcom. Zároveň na nás dopadajú dôsledky opatrení vlády SR, ktoré zhoršujú podnikateľské prostredie a neúmerne zvyšujú náklady zamestnávateľom," uviedol prezident PKS Daniel Poturnay.

 

img

 

Potravinári upozorňujú, že aj zvýšenie štátnej pomoci v kapitole Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR pre rok 2019 vo forme tzv. zelenej nafty je opatrením na pomoc prvovýroby, ale nepomôže spracovateľskému priemyslu, ktorý surovinám dopestovaným a dochovaným slovenskými farmármi dáva pridanú hodnotu.

 

img

 

"Vláda Slovenskej republiky by mala konečne pochopiť obrovský potenciál potravinárskeho priemyslu, ktorý je v EÚ najväčším spracovateľským odvetvím. Za absolútne kľúčové považujeme prijatie úverového programu pre potravinársky priemysel. Potravinárska komora Slovenska je rovnako pripravená predložiť aj ďalšie návrhy opatrení na podporu rozvoja výroby potravín na Slovensku," uzatvoril Poturnay.

 

PKS je záujmovým združením právnických osôb, založeným potravinárskymi firmami pôsobiacimi na Slovensku s cieľom spolupracovať pri obhajovaní spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu na úrovni štátnych a mimovládnych inštitúcií. Pôsobí v Slovenskej republike od septembra 2002.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies