Výroba ópia a kokaínu vlani prudko poklesla

NETKY.SK • 24 Jún 2011, 08:38 • 2 min
Výroba ópia a kokaínu vlani prudko poklesla

Výroba ópia a kokaínu vlani prudko poklesla - Krimi Celosvetová výroba ópia vlani prudko poklesla vďaka záhadnému ochoreniu rastlín maku v Afganistane, očakáva sa ale, že sa opäť zvýši. Tiež sa znížila produkcia koky a kokaínu.

slovakia

left justify in out

img

Celosvetová výroba ópia vlani prudko poklesla vďaka záhadnému ochoreniu rastlín maku v Afganistane, očakáva sa ale, že sa opäť zvýši. Tiež sa znížila produkcia koky a kokaínu. V dnes zverejnenej výročnej správe to konštatuje Úrad OSN pre drogy a kriminalitu (UNODC).
      Najväčším trhom pre kokaín zostávajú USA, pričom dopyt po tejto droge sa v Európe prudko zvyšuje, uvádza sa v správe. Podľa agentúry so sídlom vo Viedni takmer päť percent svetovej populácie vlani aspoň raz užilo zakázanú drogu. Mnohí užívatelia prechádzajú z tradičných opiátov k syntetickým drogám a liekom na predpis.
      Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v sprievodnom vyhlásení k správe pripomenul súvislosť medzi obchodovaním s drogami a terorizmom a nepokojmi v rôznych častiach sveta. "Ročný obrat 42,4 miliardy eur za afganské opiáty slúži na financovanie nepokojov, medzinárodného terorizmu a destabilizácie," uviedol Pan. "V západnej Afrike 58-miliónový trh s kokaínom podporuje závislosť a pranie peňazí, vyvoláva politickú nestabilitu a ohrozuje bezpečnosť." Ako dodal, čistý kokaín, ktorý prejde cez západnú Afriku, sa v Európe predáva za desaťnásobok ceny.
      Spotreba kokaínu sa v Európe za uplynulé desaťročie zdvojnásobila. Európania za rok skonzumujú kokaín za 25 miliárd eur, čím sa priblížili k Američanom, ktorí na kokaín minú v prepočte 25,7 miliardy eur, uvádza UNODC.
      Najviac vyrábanou a užívanou drogou bola vlani marihuana, ktorú minimálne raz vyskúšalo vyše 200 miliónov ľudí - asi 4,5 percenta svetovej populácie.
      Výroba ópia sa pre problémy v Afganistane znížila o 38 percent. Výpadok čiastočne nahradilo Mjanmarsko, kde sa produkcia zvýšila o 20 percent. Krajina tak získala 12-percentný podiel na svetovej výrobe ópia.
      Vedúci UNODC Jurij Fedotov uviedol, že drogy každý rok spôsobia asi 200.000 úmrtí.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies