Výroba hliníka na Slovensku je ohrozená

NETKY.SK • 10 December 2012, 13:23 • 2 min
Výroba hliníka na Slovensku je ohrozená

Výroba hliníka na Slovensku je ohrozená - Slovensko Po očakávanom odchode amerického U. S.

slovakia

left justify in out

imgPo očakávanom odchode amerického U. S. Steelu z Košíc hrozí, že Slovensko opustí aj jediný výrobca hliníka.

Spoločnosti Slovalco, ktorá priamo i nepriamo dáva v regióne pri Žiari nad Hronom prácu viac ako 3000 zamestnancom, sa totiž končí dlhodobá zmluva na odber zľavnenej elektriny. Informoval o tom dnes denník Pravda.

Ak by mal podľa šéfa závodu Milana Veselého platiť podnik plné poplatky, dostal by sa do hlbokej straty, keďže elektrina je pri výrobe hliníka kľúčová."Výroba hliníka v Slovalcu by nemohla ekonomicky prežiť ani s nulovým ziskom. Potrebujeme sa teda dostať s nákladmi na elektrickú energiu aspoň na úroveň iných európskych výrobcov hliníka," podotkol Veselý. 

"Ak chceme dlhodobo udržať výrobu v Slovalcu, popri dohode s dodávateľom elektriny budeme potrebovať koordinovanú podporu vlády SR v zmysle riešenia prenosových poplatkov a využitia možnosti kompenzácií nepriamych emisií pre energeticky náročné odvetvia," poznamenal.

Jeden z najväčších problémov pre výrobcu vyplýva z poplatkov za prenos elektriny do fabriky. Porovnanie európskej siete operátorov prenosu elektriny dokazuje, že napríklad v Nemecku i Maďarsku platili v roku 2011 odberatelia asi polovičnú sumu ako na Slovensku a v Nórsku to bolo o vyše dve tretiny menej. To je jeden z dôvodov, prečo firma požiadala o pomoc aj Ficov kabinet.

Informácie má aj Ministerstvo hospodárstva SR. Štát má 34-% podiel v Slovenských elektrárňach. "Slovalco má aktuálne so spoločnosťou Slovenské elektrárne podpísaný kontrakt, ktorý Slovalcu zabezpečuje ceny, ktoré sú pod úrovňou obvyklých trhových cien, ale sú zároveň obvyklé pri energeticky náročnom priemysle," povedal hovorca rezortu hospodárstva Stanislav Jurikovič. Ministerstvo počká na výsledok rokovaní medzi elektrárňami a Slovalcom o nových cenách. 

Slovalco má v súčasnosti zaistené výhodné ceny energie. Garancie získalo prostredníctvom zmluvy s trvaním 20 rokov, ktorá začala platiť v roku 1994. Vtedajší Štátny energetický podnik ju podpísal, aby nórskym vlastníkom garantoval návratnosť investície. Hlinikáreň totiž neskôr prešla rekonštrukciou, ktorá zdvojnásobila výrobu, zlepšila ekológiu fabriky a stala sa najmodernejšou výrobňou hliníka v Európe, ktorou je dodnes. Nové pece boli spustené v roku 1996.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies