Výroba elektriny z obnoviteľných zdrojov sa v Nemecku podriadi výzvam trhu

NETKY.SK • 30 September 2016, 15:32 • 2 min
Výroba elektriny z obnoviteľných zdrojov sa v Nemecku podriadi výzvam trhu

HAMBURG - V Hamburgu sa dnes skončil štvordňový veľtrh WindEnergy. Zúčastnilo sa ho 1400 vystavovateľov z 34 krajín. Na ploche 65.000 štvorcových metroch ponúkali svoju produkciu, najmä rotory a prevodovky. Veľtrh sa prvýkrát konal v roku 2014. A už v tomto roku sa stal v odvetví celosvetovou akciou. Informovala o tom nemecká spravodajská televízna stanica N24 vo vysielaní a na svojom portáli.

slovakia

left justify in out

Nemecký spolkový minister hospodárstva Sigmar Gabriel na veľtrhu poukázal na význam veternej energie, ale súčasne obhajoval zámer spolkovej vlády obmedziť budovanie jej nových kapacít.

 

"Veterná energia už nepotrebuje osobitnú ochranu," povedal minister. "Musí sa podriadiť výzvam trhu," dodal. Spolková vláda urobila v zákone o podpore výroby elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov dôležité zmeny. V tejto súvislosti Gabriel povedal: "Nemôžeme vytvoriť osobitný systém pre jednu oblasť trhu s energiou."

 

Kapacity, ktoré získavajú elektrickú energiu z obnoviteľných zdrojov, sa stali v Nemecku jej hlavnými producentmi a veterné parky sa výrazne na tomto výsledku podieľajú.

 

Investori naliehajú na rýchle budovanie ďalších veterných parkov. Minister však upozornil, že to tak ďalej ísť nemôže. "S mottom čím rýchlejšie, tým lepšie, sme narazili na svoj limit," povedal Gabriel. Poukázal na to, že teraz prichádza na rad budovanie rozvodných sietí, aby sa dosiahlo, že jednotlivé kolieska energetického systému budú do seba správne zapadať.

 

Nemeckí výrobcovia veterných energetických zariadení kritizujú politiku spolkovej vlády, že zmenami v zákone o obnoviteľných zdrojoch energie znižuje cieľ, stanovený v nedávnej minulosti. V rokoch 2021 a 2022 sa má v plytkých morských vodách inštalovať výkon veterných turbín po 500 megawattov. V rokoch 2023 až 2025 by ich prírastok mal byť po 700 megawattov. Odborníci tvrdia, že v dôsledku zmien schválených vládou bude ročne pribúdať v krajine už len po jednom veternom parku.

 

Zníženie tempa budovania veterných parkov by malo viesť k stagnácii ceny elektrickej energie. Jej zdražovanie je totiž teraz hlavným zdrojom financovania nových kapacít.

 

Skokový rast výkonu veterných parkov vyvoláva potrebu dodatočných investícií do rozširovania prenosových sietí. Tento rok sa má na tento účel vynaložiť jedna miliarda eur a keby sa nič nezmenilo, v nasledujúcich rokoch by sa táto suma zväčšovala. "Chceme pracovať na tom, aby tieto náklady skutočne nerástli," povedal minister.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies