Výroba áut v Česku láme rekordy

NETKY.SK • 20 December 2016, 15:02 • 2 min
Výroba áut v Česku láme rekordy

PRAHA - Český automobilový priemysel expanduje a ročná výroba mieri k novému rekordu. Prvý rekord české automobilky pokorili už v novembri, keď aj napriek dňu voľna z dôvodu štátneho sviatku vyrobili najviac áut za jediný mesiac v histórii.

slovakia

left justify in out

Pomohol k tomu predovšetkým nábeh výroby modelu Škoda Kodiaq, ale aj oživená výroba v kopřivnickej Tatre. Už teraz je isté, že celková tohtoročná produkcia českých automobiliek prekoná vlaňajších 1,25 milióna vyrobených motorových vozidiel.

 

V novembri sa v Česku vyprodukovalo 128.000 áut, teda 4266 vozidiel denne. Za prvých 11 mesiacov produkcia stúpla o 8,7 % na rekordných 1,25 milióna vozidiel. Automobilový priemysel tak naďalej ťahá českú ekonomiku.

 

Rast zaznamenali všetky tri automobilky vyrábajúce osobné autá v Česku: o viac než desatinu sa zvýšila produkcia Škody Auto, čo je spôsobené hlavne výrazným rozšírením závodu v Kvasinách, kde sa začal vyrábať Seat Ateca a Škoda KodiaQ. Hyundai zvýšil výrobu o 6 %, TPCA o necelé 3 %.

 

Výrobu ťahá predovšetkým export, silný je však aj domáci dopyt. Export medziročne výrazne vzrástol u všetkých troch automobiliek, najviac u Škody Auto.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies