Výroba áut v Británii vlani stúpla na 10-ročné maximum

NETKY.SK • 21 Január 2016, 11:10 • 2 min
Výroba áut v Británii vlani stúpla na 10-ročné maximum

LONDÝN - Výroba áut vo Veľkej Británii sa v roku 2015 dostala na desaťročné maximum. Informovalo o tom vo štvrtok britské Združenie výrobcov a predajcov automobilov (SMMT).

slovakia

left justify in out

Produkcia áut v krajine sa vlani zväčšila o 3,9 % na 1,59 mil. vozidiel. Dostala sa tak na najvyššiu úroveň od roku 2005. Rastu celkovej produkcie pomohol 9-percentný rast výroby automobilky Jaguar Land Rover, ktorý predbehol Nissan a stal sa najväčším britským výrobcom áut.


Jaguar Land Rover v minulom roku vyrobil takmer 490 tis. vozidiel, čiže takmer tretinu celoštátnej produkcie. Produkcia vozidiel BMW v Oxforde a Toyoty v strednom Anglicku tiež výrazne posilnila. Viac ako tri štvrtiny automobilov vyrobených vo Veľkej Británii sa predávajú v zahraničí, pričom dopyt zo strany Európskej únie, ktorá je najväčším britským exportným trhom, stúpol o 11,3 %. Tento rast pomohol vykompenzovať pokles exportu do Číny o 37,5 % a do Ruska o 70 %.


Výkonný riaditeľ SMMT Mike Hawes preto vidí problémy v súvislosti s britským referendom o tom, či krajina zostane členom EÚ, ktorá sa na celkovom vývoze Veľkej Británie podieľa takmer 60 percentami. "Európa je našim najväčším obchodným partnerom a členstvo Veľkej Británie v Európskej únii je dôležité pre automobilový sektor s cieľom zabezpečiť budúci rast a pracovné miesta," uviedol Hawes.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies