Vyriešil sa spor ohľadom Japoncov unesených Severnou Kóreou

NETKY.SK • 9 Apríl 2018, 08:18 • 2 min
Vyriešil sa spor ohľadom Japoncov unesených Severnou Kóreou

TOKIO - Pchjongjang oznámil minulý mesiac Japonsku, že historický spor ohľadom japonských občanov unesených Severnou Kóreou sa vyriešil.

slovakia

left justify in out

Podľa nich bol tento odkaz Severnej Kórey doručený Tokiu skôr neoficiálnym kanálom, ako cez japonskú ambasádu v čínskom Pekingu, ktorá predtým takýto kontakt sprostredkovala.

 

Japonská vláda tvrdí, že Severná Kórea v 70. a 80. rokoch minulého storočia uniesla najmenej 17 japonských občanov. V roku 2002 Pchjongjang priznal, že jeho agenti japonských občanov uniesli a piatich zo sedemnástich vrátili do vlasti.

 

Japonsko od februára naliehalo na to, aby sa premiér Šinzó Abe stretol so severokórejským vodcom Kim Čong-unom. Konanie takejto schôdzky sa však zdá byť nepravdepodobné.

 

Japonsko sa snaží pri riešení sporu hľadať pomoc u Južnej Kórey a Spojených štátov, keďže ho vynechali z medzikórejských rozhovorov, ako aj z plánovaného summitu amerického prezidenta Donalda Trumpa s Kim Čong-unom.

 

Abe by mal budúci týždeň rokovať s Trumpom na Floride o obchode, severokórejskej jadrovej hrozbe a otázke únosov pred americko-severokórejským summitom plánovaným do konca mája.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies