Výraznejší rozvoj elektromobility zasiahne aj Slovensko

NETKY.SK • 3 Október 2017, 15:00 • 2 min
Výraznejší rozvoj elektromobility zasiahne aj Slovensko

BRATISLAVA - Výraznejší rozvoj elektromoblity čaká aj Slovensko. Myslia si to najväčšie energetické firmy pôsobiace na Slovensku. Podľa nich v dlhodobom horizonte možno očakávať nárast počtu elektrických či hybridných áut na slovenských cestách. Energetici zo spoločnosti Západoslovenská energetika (ZSE) tvrdia, že nárast spomínaných áut bude závisieť od tempa, v akom sa podarí odstrániť bariéry.

slovakia

left justify in out

„Dôležité taktiež bude, ako rýchlo sa podarí rozšíriť elektromobilitu do slovenských domácností,“ uviedla pre portál vEnergetike.sk hovorkyňa ZSE Michaela Dobošová.

Firma Východoslovenská energetika (VSE) je presvedčená, že elektromobilita je na Slovensku reálna. „Aj keď nás čaká ešte ďaleká cesta s množstvom výziev,“ myslí si špecialistka komunikácie VSE Katarína Šulíková. Hovorkyňa Stredoslovenskej energetiky (SSE) Michaela Krivá tvrdí, že elektromobilita na Slovensku je určite reálna, aj keď prechod k nej bude pomalší ako u iných európskych krajín. „Slovensko je konzervatívna krajina, ktorá žiaľ ešte nie je naučená rozmýšľať ekologicky a ľudia elektro autám zatiaľ veľmi neveria,“ dodala Krivá. Rozvoj elektromobility na Slovensku očakáva aj slovenská rafinéria Slovnaft. „Predpokladáme, že s meniacimi sa požiadavkami zákazníkov, rastúcou životnou úrovňou a ešte väčším dôrazom na životné prostredie bude podiel alternatívnych palív rásť na úkor tých tradičných. Pôjde však o nárast postupný a nie skokový,“ uviedol pre portál vEnergetike.sk hlavný ekonóm Slovnaftu Marek Senkovič.

Energetici hovoria pri rozvoji elektromobility na Slovensku väčšinou o dlhodobom horizonte. Michaela Krivá zo SSE tvrdí, že vozidlá so spaľovacími motormi budú určite ešte veľa rokov súčasťou našich ciest. „Rozvoj a nástup elektromobility je však už nevyhnutný nie len vo svete, ale aj na Slovensku. Dlhodobé odhady odborníkov hovoria o postupnom náraste podielu elektro vozidiel na cestách a predpokladáme, že do roku 2030 ich nebude väčšina,“ dodala. Marek Senkovič zo Slovnaftu je presvedčený, že reálna penetrácia elektromobilov bude pomalá. „Skutočnú porovnateľnú úroveň voči tradičným automobilom, z rôznych dôvodov, okrem iného aj z dlhej doby držania kupovaných áut ich majiteľmi, dosiahnu až o niekoľko dekád,“ myslí si Senkovič. Východoslovenskí energetici predpovedajú v horizonte piatich - šiestich rokov, že elektromobilita na Slovensku zaujme značnú pozíciu na trhu v konkurencii dopravných konceptov.

Slovenskí energetici už vo veci rozvoja elektromobility na Slovensku urobili viaceré kroky. Išlo predovšetkým o výstavbu nabíjacích staníc. Plány v oblasti elektromoblity majú firmy aj do budúcnosti. Taktiež pôjde predovšetkým o ďalšiu výstavbu rýchlonabíjacích staníc. Energetici si uvedomujú viacero prekážok, ktoré bránia plynulejšiemu rozvoju elektromobility na Slovensku. Podľa Kataríny Šulíkovej z VSE je kľúčovým faktorom naďalej vysoká obstarávacia cena elektromobilu. Dobošová zo ZSE je presvedčená, že aby sa mohla elektromobilita rozvíjať, je potrebné odstrániť dve základné bariéry. Spomínanú vysokú cenu elektromobilov a slabú infraštruktúru.

Energetici už vynaložili na rozvoj elektromobility aj finančné prostriedky, ktoré bližšie nešpecifikovali. „Pracujeme na viacerých projektoch, ktoré sú v rôznych fázach realizácie, takže vyčíslenie momentálne nie je jednoduché. Odhadujeme však, že na Slovensku bude treba preinvestovať niekoľko desiatok miliónov eur,“ uviedla Dobošová. „Vynaložili sme desiatky tisíc eur na podporu elektromobility a plánujeme v tom pokračovať,“ dodala Danihelová. „Zatiaľ to boli malé investície, v dlhodobom horizonte, keď záujem o takéto automobily bude porovnateľný so záujmom o klasické automobily na fosílne palivo, tak aj naše investície do elektromobility budú porovnateľné a budú dosahovať rádovo milióny eur ročne,“ konštatoval Senkovič.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies