Vypúšťanie kontaminovanej vody z Fukušimy do oceánu nemožno odkladať, tvrdí japonský premiér

NETKY.SK • 18 Október 2021, 06:30 • 2 min
Vypúšťanie kontaminovanej vody z Fukušimy do oceánu nemožno odkladať, tvrdí japonský premiér

TOKIO - Rádioaktívna voda skončí v Tichom oceáne. Miestni rybári sa obávajú o svoje živobytie.

slovakia

left justify in out

Plánované vypúšťanie odpadovej vody z poškodenej jadrovej elektrárne Fukušima I nemožno, napriek obavám miestnych obyvateľov, odkladať, uviedol v nedeľu nový japonský premiér Fumio Kišida. Informovala o tom agentúra AP. Kišida na prvej návšteve elektrárne od nástupu do funkcie dodal, že jeho vláda urobí všetko preto, aby obyvateľov z blízkeho okolia uistila o technickej bezpečnosti projektu likvidácie kontaminovanej vody.

 

Rádioaktívna voda skončí v oceáne

V jadrovej elektrárni Fukušima I na severovýchodnom pobreží Japonska došlo v marci 2011 k vážnej havárii po mohutnom zemetrasení s magnitúdou 9,0 a následných obrovských vlnách cunami. Kišidu navštívil elektráreň v čase, kedy sa postupne vyraďuje z prevádzky a kde sa stále nachádza veľké množstvo upravenej, no stále rádioaktívnej vody v závode.

 

img

 

"Som presvedčený, že otázka tejto vody je kľúčovou otázkou, ktorú nemožno odkladať," povedal premiér novinárom po prehliadke. Japonská vláda a prevádzkovateľ elektrárne, spoločnosť TEPCO, v apríli oznámili plány na vypustenie odpadovej vody do Tichého oceánu, ktoré by malo prebiehať od jari 2023 niekoľko desaťročí.

 

Prečítajte si tiež: V Japonsku odhalili rozsiahle poškodenie filtrov v jadrovej elektrárni Fukušima-1

 

Nádrže sú takmer plné

Proti tomuto plánu sa ostro postavili rybári, miestni obyvatelia i susedné krajiny vrátane Číny a Južnej Kórey. Kontaminovaná chladiaca voda uniká z poškodených reaktorov od katastrofy z roku 2011. Vodu odčerpávajú zo suterénu a uskladňujú v približne 1 000 nádržiach, ktorých kapacita podľa prevádzkovateľa postačí nanajvýš do konca budúceho roka.

 

img

 

Japonskí predstavitelia uvádzajú, že likvidácia tejto vody je nevyhnutná na vyčistenie elektrárne, pričom jej vypustenie do oceánu je najrealistickejšou možnosťou

 

Japonsko požiadalo Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE) o podporu s cieľom zabezpečiť, že táto operácia bude spĺňať bezpečnostné normy, vrátane úpravy vody tak, aby úroveň rádioaktivity bola pod zákonnými limitmi.

 

Mohlo by vás zaujímať: Kontaminovanú vodu z Fukušimy začnú vypúšťať do Tichého oceánu už na jar budúceho roka!




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies