Vypršala vám na aute STK či EK? Ministerstvo dopravy zaviedlo dvojmesačný pardon

NETKY.SK • 8 Január 2016, 12:00 • 2 min
Vypršala vám na aute STK či EK? Ministerstvo dopravy zaviedlo dvojmesačný pardon

BRATISLAVA - Ministerstvo dopravy zavádza do konca februára tohto roku takzvaný generálny pardon pre motoristov, ktorým vypršala na autách platnosť emisnej či technickej kontroly. To znamená, že ak v tejto takmer dvojmesačnej lehote podrobia svoje autá dodatočnej kontrole, nedostanú pokutu.

slovakia

left justify in out

"Preto všetkým prevádzkovateľom, ktorí nedali svoje vozidlá na kontrolu v stanovených lehotách, odporúčame, aby využili generálny pardon a vozidlo ešte dodatočne podrobili technickej alebo emisnej kontrole," apeloval hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. Nepodrobenie ktorejkoľvek z týchto kontrol je podľa jeho slov sankcionovateľné okresným úradom pokutou 165 eur.

 

Rezort dopravy pritom od 1. januára tohto roku spustil Jednotný informačný systém v cestnej doprave. Motoristov by mal napríklad upozorňovať na končiaci sa termín platnosti technickej alebo emisnej kontroly, mal by zjednodušiť tiež administratívu pre profesionálnych vodičov a dopravcov, ako aj skvalitniť služby autoškôl.

 

"Odporúčame všetkým prevádzkovateľom vozidiel, aby využili funkcionalitu tohto systému. Ten im po zaregistrovaní umožní, aby pred uplynutím platnosti technickej a emisnej kontroly boli vopred upozornení na jej končiacu sa platnosť," vysvetlil Kóňa.

 

Aktuálne sa ešte napĺňajú údaje niektorých registrov, napríklad stanice technickej kontroly či strediská emisnej kontroly. "Po ich naplnení bude možné využívať napríklad systém na objednávanie pre vykonanie technickej či emisnej kontroly," doplnil Kóňa.

 

Podobne aj pre oblasť autoškôl platí prechodné ustanovenie v zákone, počas ktorého je autoškola povinná zaistiť svoje technické vybavenie. "Preto niektoré funkcie pre vzdelávania a výcvik budúcich vodičov záležia aj od konkrétnej autoškoly," dodal.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies