Výpravca, ktorý pred smrtiacou haváriou vlakov hral hru, sa na súde priznal k pochybeniam

NETKY.SK • 10 November 2016, 16:56 • 2 min
Výpravca, ktorý pred smrtiacou haváriou vlakov hral hru, sa na súde priznal k pochybeniam

TRAUSTEIN - Obžalovaný výpravca sa dnes na Krajinskom súde v Traunsteine priznal k obom osudným pochybeniam, ktoré mali 9. februára za následok zrážku dvoch regionálnych vlakov pri bavorskom meste Bad Aibling.

slovakia

left justify in out

Muža (40), ktorý bezprostredne pred kolíziou hral hru na mobilnom telefóne, zatkli na základe zatykača obvodného súdu v Rosenheime 12. apríla. Obvinili ho z viacnásobného zabitia a ublíženia na zdraví, ako aj z "nebezpečného zásahu do železničnej dopravy". Spomínaná zrážka vlakov n a jednokoľajovom úseku trate patrí medzi najhoršie železničné nešťastia v histórii Nemecka. O život prišlo 12 ľudí, ďalších 89 utrpelo zranenia. Mená všetkých obetí dnes v súdnej sieni prečítal prokurátor.


Obžalovaný sa v osobnom vyhlásení obrátil na pozostalých po obetiach, pričom uviedol, že si uvedomuje nezvratnosť dôsledkov svojich pochybení z 9. februára. Prokuratúra dospela k záveru, že výpravca pustil obe vlakové súpravy na jednokoľajovú trať v rovnakom čase. Navyše zablokoval technické možnosti, ktoré by to boli mohli prekaziť. Keď si svoj omyl uvedomil, urobil ďalšiu chybu - v snahe varovať rušňovodičov stlačil nesprávne tlačidlo, takže varovanie sa do vlakov nedostalo. Podiel na pochybeniach malo aj rozptýlenie zo spomínanej hry na mobile. Obžalovanému hrozí až päť rokov za mrežami.
Proces by mal pokračovať do 5. decembra, kedy sa očakáva vynesenie rozsudku.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona