Výpovedí sestier v štátnych nemocniciach naďalej ubúda, aj tých v Prešove

NETKY.SK • 19 Január 2016, 07:39 • 2 min
Výpovedí sestier v štátnych nemocniciach naďalej ubúda, aj tých v Prešove

BRATISLAVA - Sestry pokračujú v sťahovaní hromadných výpovedí. Podľa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR ubúdajú najmä v prešovskej fakultnej nemocnici. Z nej a zo žilinskej chce odísť najviac sestier. Na výpovedi naďalej trvá 695 sestier v šiestich z pôvodných siedmich štátnych nemocníc, 566 sestier ich stiahlo. Ministerstvo informuje, že ide o 2,3 percenta zo všetkých sestier.

slovakia

left justify in out

MZ naďalej odmieta, že by hromadné výpovede ohrozovali poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Opätovne vyzvalo funkcionárky sestier, aby "neklamali a nestrašili verejnosť prípadmi kolapsu v rezorte zdravotníctva". Naposledy tak podľa ministerstva spravila šéfka sesterských odborov Monika Kavecká informáciami o údajne nezvládnutom prípade prevozu pacienta. Pochybenie ministerstvo odmietlo.

 

„Ak pani Kavecká bude každého pacienta, ktorý je ošetrený v Prešove, zneužívať na lživú kampaň proti MZ SR a proti vláde, tak naozaj ide o nekalú politiku, ktorú si dovolí praktizovať iba málokto,“ uviedol šéf rezortu Viliam Čislák (Smer-SD).

 

Sestry v posledných dňoch viackrát upozornili, že minister nerobí nič pre riešenie situácie. Od februára tak podľa sesterskej komory aj odborov môže dôjsť k ohrozeniu zdravotnej starostlivosti. Problémy s výpoveďami majú najmä fakultné nemocnice v Žiline a Prešove, kde na výpovediach trvá 150 a 249 sestier. Sestry v utorok (19.1.) avizovali brífing pred Úradom vlády SR, kde chcú vyzvať premiéra Roberta Fica, aby konal.

 

Sestry pristúpili k hromadným výpovediam, pretože sú nespokojné so zákonom o platoch zdravotníkov. Ten od januára upravil ich mzdy, a to aj napriek tomu, že prezident SR Andrej Kiska ani po druhý raz nepodpísal novelu zákona o poskytovateľoch. Právna norma tak platí bez jeho podpisu. Zdravotníci tvrdia, že zákon nezohľadňuje ich požiadavky. Minister Čislák ho, naopak, považuje za korektný a solídny. Výpovede označil za protest proti zvyšovaniu platov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies