Výpovede vo FN Žilina chcú podľa odborov dať aj sestry

NETKY.SK • 5 Marec 2015, 13:35 • 2 min
Výpovede vo FN Žilina chcú podľa odborov dať aj sestry

BRATISLAVA - Vo fakultnej nemocnici Žilina hrozí podľa predsedníčky Odborového združenie sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA) Moniky Kaveckej vysoké riziko, že sestry by mohli nasledovať lekárov a podávať výpovede.

slovakia

left justify in out

Hovorí napríklad o sestrách na centrálnej jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS). "Chcú dať výpovede. Sú už veľmi vyčerpané, unavené. Nikto nerieš ich situáciu, skutočne nerieši, pretože povedať, že riešime, neznamená, že riešili," uviedla Kavecká. Ako tvrdí, sestry z tohto oddelenia už niekoľko mesiacov poukazujú na nepriaznivé podmienky, v ktorých pracujú, okrem iného na množstvo nadčasov či nedodržiavanie personálnych normatív. Listom sa v decembri minulého roka obrátili na vedenie nemocnice, podľa Kaveckej oficiálnu odpoveď doposiaľ nedostali. Otvorený list od sestier žilinskej JIS má mať na stole už aj minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smer-SD). "Je to stav veľmi zlý, zaťaženosť a pracovné nasadenie je veľmi vysoké, sestry pracujú vo vysoko stresujúcom prostredí," konštatovala predsedníčka sesterských odborov.

 

Ministerstvo zdravotníctva podľa slov hovorkyne Martiny Šoltésovej nemá informácie o tom, že by sestry mali podávať výpovede na internom oddelení, kde tak urobili lekári. "Čo sa týka ďalších oddelení, tie informácie nám poskytla pani predsedníčka Kavecká dnes. Určite sa budeme pýtať, hľadať odpovede a budeme sa snažiť riešiť situáciu," konštatovala Šoltésová. Ako však tvrdí, vedenie situáciu rieši dlhodobo. 

 

Pätnásť z 19 lekárov interného oddelenia žilinskej fakultnej nemocnice dalo výpoveď pre nedostatok lôžok a zlé hygienické podmienky na oddelení. Lekári, ktorým od piatka plynie dvojmesačná výpovedná lehota, poslali žiadosť o urgentné riešenie situácie aj ministrovi zdravotníctva, regionálnemu úradu verejného zdravotníctva a tiež prezidentovi Andrejovi Kiskovi. Lekári sa sťažujú na preplnené a zle vybavené oddelenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona