Výpovede stiahlo podľa MZ už 59 sestier

NETKY.SK • 4 December 2015, 15:11 • 2 min
Výpovede stiahlo podľa MZ už 59 sestier

BRATISLAVA - V nemocniciach narastá počet sestier, ktoré sťahujú výpovede. Ako uviedla riaditeľka Komunikačného odboru Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Čižmáriková, výpovede k piatku stiahlo 59 sestier v štátnych nemocniciach.

slovakia

left justify in out

Desiatky ďalších sa zároveň podľa nej informujú o možnosti späťvzatia výpovede a poskytnutí právnej pomoci pre "Dohodou o solidarite", ktorú vypracovalo Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek. "Práve to zaväzuje sestry k uhradeniu pokuty vo výške 3 300 eur v prípade, ak by svoju výpoveď sestra stiahla," vysvetlila Čižmáriková.


Rezort zdravotníctva situáciu s hromadnými výpoveďami sestier monitoruje, minister zdravotníctva Viliam Čislák komunikuje s riaditeľmi dotknutých nemocníc a ponuka právnej pomoci sestrám je stále aktuálna.


Sestry začali podávať výpovede podľa Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek, pretože schválený zákon z dielne ministerstva zdravotníctva, ktorý upravuje platy zdravotníckych pracovníkov, je zlý. Ako vysvetlila vo štvrtok šéfka odborov Monika Kavecká, nerieši základný problém sestier v zdravotníctve, a to, že minimálny počet ľudí chce robiť kariéru ako sestra. "To je hlavným dôvodom, že sestier dramaticky ubúda a daný trend vedie k tomu, že do niekoľkých rokov bude slovenské zdravotníctvo bez nich. Naše požiadavky smerujú k tomu, aby sme zvrátili daný trend. Už teraz je Slovensko pod priemerom OECD v počte sestier na tisíc obyvateľov," upozornila Kavecká.


Šéfka odborov ďalej pripustila, že po verejnom prísľube ministra zdravotníctva na zapracovanie pripomienok, sú sestry pripravené začať diskusiu o riešení situácie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies