Výplata úradníkov v justícii za posledný mesiac tohto roka je ohrozená

NETKY.SK • 30 November 2014, 15:05 • 2 min
Výplata úradníkov v justícii za posledný mesiac tohto roka je ohrozená

BRATISLAVA - Tisíce úradníkov slovenskej justície nemá isté vyplatenie miezd za posledný mesiac tohto roka.

slovakia

left justify in out

V rozpočte Ministerstva spravodlivosti (MS) SR chýbajú viac ako štyri milióny eur.
      

Ministerstvo pripustilo, že situácia je kritická. „Je dôsledkom nepostačujúcej výšky rozpočtu rezortu na rok 2014, čo MS SR signalizovalo už v januári tohto roka,“ uviedla hovorkyňa rezortu Alexandra Donevová.
      

Ministerstvo Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD) rokuje o dofinancovaní s ministerstvom financií. Stretnutie ohľadom doplnenia rozpočtu sa uskutočnilo v utorok (25.11.). Ministerstvo financií si vyžiadalo čas do konca tohto týždňa na vykonanie analýzy.
      

„Konečný výsledok nám ešte nebol oznámený,“ uviedla v piatok (28.11.) Donevová.
      

Okrem iného ministerstvo spravodlivosti žiada o navýšenie rozpočtu v súvislosti s financovaním systému súdnictva o 3,216 milióna eur. Z tejto sumy by malo ísť na mzdy, platy, služobné príjmy 1,186 milióna eur. Na poistné a príspevky do poisťovní 2,030 milióna eur.
      

„Požiadavka súvisí s dofinancovaním základných platových náležitostí štátnych zamestnancov a zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme do konca roka 2014 - mzdy za mesiac december,“ vysvetlila hovorkyňa MS SR.
      

Pridelené rozpočtové prostriedky vo výške 31,334 milióna eur podľa jej slov nepokrývajú priznané funkčné platy a ďalšie zákonné nároky.
      

Došlo k tomu aj preto, že od roku 2011 nie sú v rozpočte rezortu zabezpečené prostriedky na zvýšenie platových taríf štátnych zamestnancov za služobnú prax a prostriedky na zvýšenie stupnice platových taríf zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme. Toto ročne predstavuje sumu 230.000 eur, informoval rezort.
      

Čiastočne sa platy zamestnancov súdnictva ministerstvu podľa Donevovej podarilo vykryť úsporami mzdových prostriedkov sudcov. „Avšak z dôvodu zníženia mzdových prostriedkov v predchádzajúcich rozpočtových rokoch platy zamestnancov súdnictva dlhodobo stagnujú,“ doplnila.
      

Ohrozené sú aj platy priamo ministerských úradníkov. Ministerstvo požaduje 918.000 eur pre vlastných zamestnancov. Z toho 629.000 eur na mzdy, platy, služobné príjmy a 289.000 eur na poistné a príspevky do poisťovní. 
      

Predsedníčka Odborového zväzu justície SR Marta Božková pre TASR uviedla, že sa snažia zabezpečiť pre zamestnancov v súdnictve aj vyplatenie koncoročných odmien. Vyššie uvedené finančné požiadavky na ministerstvo financií odmeny nezahŕňajú, vysvetlila Donevová.

      

„Uvedená skutočnosť závisí od výsledku rokovaní s Ministerstvom financií SR,“ uviedla na margo prípadného vyplatenia odmien. Podľa jej slov rezort financií požiadali o prostriedky aj na tento účel.
      

V súdnictve pracuje 3870 štátnych zamestnancov (priemerný evidenčný počet). Priemerná mzda jedného je 682,96 eura (priemerný mesačný mzdový výdavok). Pracuje tu aj 640 zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme. Priemerná mzda jedného je 639,90 eura. Mzdy úradníkov na súdoch sa tento rok valorizovali. Priemerná mzda jedného bola podľa informácie rezortu navýšená o 16 eur.
      

Na slovenských súdoch pôsobí tento rok 1244 sudcov. Ich priemerná mzda je vrátane 13. platu k 30. septembru tohto roka 3261,06 eura. Platy sudcov zostali v tomto roku zmrazené, podobne ako platy ostatných ústavných činiteľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies