Vypálenie ďalšej balistickej strely KĽDR považuje OSN za provokáciu, krajinu varuje pred ďalšími sankciami

NETKY.SK • 16 Máj 2017, 08:54 • 2 min
Vypálenie ďalšej balistickej strely KĽDR považuje OSN za provokáciu, krajinu varuje pred ďalšími sankciami

NEW YORK - Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) v pondelok jednomyseľne odsúdila ostatnú balistickú skúšku Severnej Kórey a varovala pred novými sankciami voči Pchjongjangu.

slovakia

left justify in out

Vo svojom vyhlásení 15-členná BR OSN požaduje, aby už KĽDR neuskutočnila žiadne podobné testy. Severná Kórea predtým oznámila, že strela, ktorú v nedeľu otestovala, predstavuje nový typ balistickej rakety schopnej niesť veľkú jadrovú hlavicu.

 

Strela letela 787 kilometrov, pričom dosiahla výšku 2111 kilometrov a následne dopadla do mora západne od Japonska, informovala v noci nadnes spravodajská stanica BBC.

 

Juhokórejská armáda uviedla, že tieto tvrdenia svojho suseda nedokáže ešte potvrdiť. Soul však oznámil, že severokórejské strely sa javia ako schopné opustiť a znovu vstúpiť do atmosféry, čo je kľúčové pre vývoj interkontinentálnych balistických striel (ICBM), informovala juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

BR OSN ďalej požaduje, aby Severná Kórea "bezodkladne preukázala úprimnú snahu o jadrové odzbrojenie prostredníctvom konkrétnych krokov".

 

KĽDR napriek šiestim súborom sankcií uvaleným od roku 2006 zo strany medzinárodného spoločenstva vyvíja jadrové aj balistické zbrane a uskutočnila už päť jadrových skúšok.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona