Výpadok záchranky je zlyhaním ministerky

NETKY.SK • 27 Október 2013, 13:02 • 2 min
Výpadok záchranky je zlyhaním ministerky

BRATISLAVA - Tender na licencie pre záchranárske vrtuľníky je politickým zlyhaním ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej, povedal v nedeľnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike Ivan Uhliarik.Vrtuľníková záchranná zdravotná služba je doplnkovou k povinnej a vrtuľníky boli k dispozícii z iných miest, oponovala mu Zvolenská.

slovakia

left justify in out

Tender na licencie pre záchranárske vrtuľníky je politickým zlyhaním ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej, povedal v nedeľnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike bývalý minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH). Tender bol v poriadku. Vrtuľníková záchranná zdravotná služba je doplnkovou k povinnej a vrtuľníky boli k dispozícii z iných miest, oponovala mu Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD). Ivan Uhliarik s tým nesúhlasí a myslí si, že ministerka zdravotníctva nezabezpečila, aby život a zdravie obyvateľov boli chránené. 

Uhliarik nechápe, ako mohlo ministerstvo čakať týždeň na to, aby rozhodlo v tendri na záchranárske vrtuľníky. Pracovné povinnosti člena komisie nemôžu stáť nad ochranou života a zdravia ľudí, zdôraznil. Výsledkom bolo, že Bratislava bola jediným hlavným mestom v Európe, ktoré bolo päť dní bez najrýchlejšej, leteckej záchrannej pomoci. Ministerka Zvolenská o termínoch vedela vopred a mala sa im prispôsobiť, vedela, že letecké záchranky v Bratislave a Trenčíne prestanú pracovať. Mohla sa stať vážna nehoda, ku ktorej by museli letieť až z Nitry, zdôraznil ďalej exminister zdravotníctva. 

Všade, kde sa stane nehoda, príde podľa Zvolenskej rýchlejšie na miesto nehody pozemná záchranná služba. Sanitkou je to rýchlejšie, ako vrtuľníkom, oponovala Zvolenská Uhliarikovi a zdôraznila, že celý čas Slovenskú republiku pokrývalo päť zo siedmich staníc vrtuľníkovej zdravotnej záchrannej služby. Ivan Uhliarik to považuje za nezmysel. Ak by sa podľa neho stala vážna nehoda na moste, či na diaľnici v Bratislave, všetko bude zapchaté a záchranná služba sa tam dostane na rozdiel od vrtuľníka len ťažko. Apeluje na to, aby sa zabezpečilo do budúcnosti, aby sa takáto vec už neopakovala. Ministerka je za to zodpovedná politicky, problém spôsobili jej úradníci, povedal Ivan Uhliarik, ktorého mrzí, že v tomto prípade sa voči nikomu nevyvodila zodpovednosť. Dodal, že bude rešpektovať vyjadrenie Úradu na dohľad nad zdravotnou starostlivosťou v tomto prípade.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona