Výpadok platobnej siete Visa v Európe zdôraznil potrebu decentralizovaných systémov

NETKY.SK • 2 Jún 2018, 19:45 • 2 min
Výpadok platobnej siete Visa v Európe zdôraznil potrebu decentralizovaných systémov

LONDÝN – Spoločnosť Visa v piatok 1.júna zaznamenala masívny výpadok platobného systému v celej Európe. Problémy s platobnými kartami, ktoré zasiahli aj Slovensko, mala spôsobiť hardvérová chyba.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Visa, ktorá spracováva viac ako 150 miliónov transakcií denne, informovala o výpadku na svojom oficiálnom Twitter profile.

 

 

 

Na porovnanie, decentralizovaná sieť kryptomeny Bitcoin (BTC) fungovala bez výpadku na 99,99% od času jej vzniku dňa 3. januára 2009.

 

Podľa regulátora platobných systémov sa tento problém týkal výlučne kartových platieb spoločnosti Visa.

 

Banky Barclays a Bank of Ireland oznámili svojim zákazníkom, aby si vyberali hotovosť z bankomatov.

 

 

 

O probléme s kartami Visa informovala aj banka HSBC, ktorá zároveň potvrdila, že transakcie spoločnosti Mastercard fungujú bez problémov.

 

 

 

O problémoch s platobnými kartami Visa informovali aj obchodné reťazce. Tesco uviedlo, že problém s týmito kartami zaznamenali aj u svojich zákazníkov, ktorí používali bezkontaktnú platbu, ale pri použití čipu a pin kódu karty fungovali. Problémy s platbami potvrdil aj supermarket Sainsbury's.

 

Visa problém čoskoro odstránila a karty ešte v rovnaký deň fungovali bez väčších problémov. Možno aj tento výpadok o krok priblížil širšie využívanie decentralizovaných platobných systémov založených na technológii blockchain.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona